Bez „Krugova” među nominovanim za evropskog „Oskara”

Izvor: Filmske radosti
12/11/2013 - 11:45

Krugovi

Pomalo iznenađujuće vesti stigle su nam iz Sevilje gde je zasedala Evropska filmska akademija. Naime naš film „Krugovi” nisu nominovani ni u jednoj kategoriji, što pomalo čudi pošto je nagrađen na više prestižnih festivala uključujući Sandens i Berlinski festival, a osim toga sam film ima kvalitet da se nađe na kraćoj listi nominovanih.

Teško je takmičiti se sa izuzetnim belgijskim ostvarenjem „Prekinuti krug” Feliksa van Groningena, ali kada su za najbolju dramu nominovana po dva italijanska i francuska filma, možemo slobodno da zaključimo da je politika i ovde umešala prste.

U kategoriji drame nominivano je šest filmova – „Najbolja ponuda” Đuzepea Tornatorea (Italija), koji se umešao u trku samo zbog svog imena. Film se gledao nedavno i izašlo se iz bioskopske sale sa mlakim osećanjima, zatim „Snežana” Pabla Bergera (Španija, Francuska), već pomenuti  „Prekinuti krug”, „Velika lepota” Paola Sorentina (Italija, Francuska), „Oh, boy!” Jana Olea Gerstera (Nemačka), „Adelin život” Abdelatifa Kešiša (Francuska).

Možda neku satisfakciju dobijemo u vidu nominacije filma za najbolju komediju „Svešenikova deca” Vinka Brešana, u kojem je manjinski koproducent kompanija „Zilion” Lazara Ristovskog.

Među rediteljima nagradu može dobiti jedan od šestorice autora - Tornatore, Berger, van Groningen, Sorentino, Kešiš, kao i Fransoa Ozon.

Za nagradu „Evropska glumica 2013” u konkurenciji su Kira Najtli („Ana Karenjina”), Verle Betens („Prekinuti krug”), Barbara Sukova („Hana Arent”), Naomi Vots („Nemoguće”) i Luminita Georgiju („Pozicija deteta”).

Titulu „Evropski glumac 2013” mogu dobiti Džad Lou („Ana Karenjina”), Johan Heldenberg („Prekinuti krug”), Fabris Lukini („U kući”), Toni Servilo („Velika lepota”) ili Tom Šiling („Oh, boy!”).

Za najboljeg scenaristu nominovani su Tom Stopard („Ana Karenjina”), Tornatore („Najbolja ponuda”), Karl Jos i van Groningen („Prekinuti krug”), Ozon („U kući”), Sorentino i Umberto Kontarelo („Velika lepota”).

Evropska filmska akademija (EFA) objavila je 9. novembra spisak nominovanih za Evropsku filmsku nagradu, a imena dobitnika biće poznata kroz mesec dana.

Sledi glasanje više od 2.900 članova EFA, a imena dobitnika biće objavljena na 26. svečanoj dodeli nagrada 7. decembra u Berlinu.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.