Dobitnik Zlatnog lava otvorio Autorski festival u Beogradu

Izvor: Filmske radosti
29/11/2013 - 11:15

FAF 2013

Italijanski reditelj i dobitnik Zlatnog lava za film „Sveti GRA” Đanfranko Rosi otvorio je sinoć u Domu omladine Beograda 19. Festival autorskog filma (FAF), na kojem će do 3. decembra biti prikazano 46 filmova iz 13 zemalja.

„Čast mi je da budem ovde i otvorim ovaj značajan festival, posebno zato što je za otvaranje izabran moj dokumentarni film”, rekao je Rosi.

On je ispričao anegdotu iz video kluba u Njujorku gde je čuo kako majka kaže detetu koje je predugo biralo neki film: ako se ubrzo ne odlučiš, iznajmiću dokumentarac.

„Sveti GRA”, film o ljudima koji žive uz veliku rimsku autostradu (GRA), dobio je Zlatnog lava na 70. festivalu u Veneciji, kao prvi dokumenatrac koji je osvojio Gran pri u istoriji tog festivala.

Rosi je istakao da je praveći svoj dokumentarac, što je trajalo više od dve godine, imao izuzetno iskustvo, susrete sa zanimljivim ljudima, trenutke uzbuđenja i otkrovenja. „Nadam se da će film preneti na vas deo tih osećanja”, rekao je on.

Dobrodošlicu publici u prepunoj sali poželeo je predsednik Saveta FAF-a Srdan Golubović.

„Festival je napravljen sa manje novca nego prethodnih godina, ali nećemo sada o tome. Važno je da opstaje i da je za ovih 19 godina navikao publiku, a bez njega kulturni život naše prestonice ne bi bio isti”, naglasio je srpski reditelj.

On je dodao da se „u vremenu u kojem rijaliti šou definiše naš medijski prostor i nudi neke nakaradne vrednosti, ovaj festival tome snažno suprotstavlja i nastoji da ustanovi prave kulturne parametre”.

„Festival autorskog filma dokazuje vitalnost i snagu kulturnog života u Beogradu. Makar za vreme njegovog trajanja možemo da mislimo da je naš grad još uvek kulturna metropola”, rekao je Golubović.

Kako je najavljeno, FAF će 3. decembra zatvoriti glumica Elena Kota, dobitnica nagrade festivala u Veneciji za najbolju žensku ulogu u filmu „Ulica u Palermu”. U međuvremenu, u glavnom programu biće prikazano 16 filmova, uglavnom sa festivala u Veneciji, Berlinu i Kanu, od kojih je deset u konkurenciji za Gran pri „Aleksandar Saša Petrović”.

Žiri za dodelu tog priznanja ove godine čine slovenački reditelj Jan Cvitkovič, reditelj iz Sarajeva Srđan Vuletić i reditelj iz Beograda Nikola Ležaić. Nagradu od 5.000 evra obezbeđuje Fondacija „Aleksandar Saša Petrović”, u znak sećanja na tog velikana naše kinematografije.

Još 30 filmova biće prikazano u pratećim programima. To su ciklus „Autori predstavljaju” (sa filmovima iz regiona), omaž nedavno preminulom književniku i scenaristi Mirku Kovaču, ciklus biografskih filmova o velikim piscima i izbor ranijih pobednika festivala u Veneciji i Berlinu.

Uz Dom omladine, domaćini festivala su Dvorana kulturnog centra, Muzej kinoteke, Dom kulture Studentski grad i bioskop "Fontana". Producent je kompanija „Megakom FILM”, a umetnički direktor Srđan Vučinić.

Na ceremoniji otvaranja organizatori su zahvalili na „skromnoj, ali dragocenoj pomoći” Sekretarijatu za kulturu Beograda i Ministarstvu kulture Srbije, kao i na podršci koju su dobili od Italijanskog instituta za kulturu i Francuskog instituta u Beogradu.

DRUGI DAN FESTIVALA

U glavnom programu 19. Festivala autorskog filma (FAF) večeras će u Domu omladine Beograda biti prikazan rumunski film „Pozicija deteta”, ovogodišnji dobitnik nagrade Zlatni medved na festivalu u Berlinu.

Taj film u režiji Kalina Petera Necera je savremena drama o odnosu majke i 32-godišnjeg sina i o njenom neprihvatanju činjenice da je on odrastao čovek.

Sin Barbu je, vozeći automobil brzinom većom od dozvoljene, udario dete, koje ubrzo posle toga umire. Barbua čeka duga zatvorska kazna, a njegova majka odlučuje da interveniše. Ona je priznati arhitekta, pripadnik više klase, njene police krase nepročitani romani nobelovke Herte Miler, a njena tašna je puna platnih kartica.

Majka počinje svoju kampanju kako bi spasla letargičnog i usamljenog sina. Mito će, kako se nada, ubediti svedoke da daju lažne izjave, pa se čak i roditelji poginulog dečaka mogu umiriti sa nešto novca.

Kroz kvazi-dokumentaran stil, film detaljno rekonstruiše događaje tokom jedne noći i dana, dajući uvid u moralnu slabost rumunske buržoazije i stanje društvenih institucija - policije i sudstva.

Ovaj film je u Berlinu osvojio i nagradu kritike Fipresci, a u Rumuniji je izabran za nacionalnog kandidata za Oskara. Na programu FAF-a danas su i film „Obrana i zaštita” hrvatskog reditelja Boba Jelčića, italijanski „Ulica u Palermu” Eme Dante, bosanski „Epizoda u životu berača željeza” Danisa Tanovića...

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.