Fipresci: „Krugovi“ najbolji u 2013.

Izvor: Filmske radosti | Tanjug
04/02/2014 - 23:00

Srdan Golubovic

Nagradu srpske sekcije Fipresci za najbolji film u 2013. dobili su „Krugovi“ u produkciji „Baš čelika“ iz Beograda.

Na današnjoj svečanosti u Muzeju kinoteke ovo priznanje, koje se tradicionalno dodeljuje na osnovu glasova srpskih filmskih novinara i kritičara, uručio je predsednik Fiprescija Borislav Anđelić producentkinji Jeleni Mitrović.

Ističući da je to za celu ekipu „Krugova“ velika čast, ona je dodala da je taj film od premijere u januaru 2013. na Sandensu dobio 23 internacionalna priznanja i šest-sedam domaćih nagrada.

Nagrada za životno delo dodeljena je, posthumno, Dinku Tucakoviću, reditelju, scenaristi, kritičaru i teoretičaru filma, dugogodišnjem upravniku Muzeja kinoteke, koji je preminuo 19. februara prošle godine.

U sali koja sada nosi njegovo ime nagradu je u ime porodice primio direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, naglasivši da je Tucaković ostavio neizbrisiv trag i dao ogroman doprinos Kinoteci i celoj srpskoj kinematografiji.

Nagrade Fipresci dobili su reditelj „Krugova“ Srdan Glubović, scenaristi Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, kao i glavni glumac Aleksandar Berček i, posthumno, montažer Marko Glušac.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Mira Banjac za ulogu u filmu „Mamaroš“ Mome Mrdakovića.

Golubović je izjavio da je ova nagrada važna jer je dodeljuju stručni ljudi. On je zahvalio svim saradnicima „Krugova“, a Koljević je takođe istakao značaj kreativnog doprinosa cele ekipe kako bi scenario bio realizovan.

Berček se našalio rekavši kako se nada da će producenti i reditelji sada da navale na njega.

Mira Banjac je izjavila da je počastvovana, a i iznenađena jer je bilo još divnih glumica koje su mogle da dobiju nagradu. Ona je dodala da je radosna što naš film doživljava i lepe trenutke, zahvaljujući trudu Kinoteke, Fiprescija, Filmskog centra Srbije i drugih koji „u ovim posnim vremenima rade na mišiće“.

Nagradu za najboljeg direktora fotografije dobio je Radoslav Vladić za kameru u filmu „(S)kidanje“ Koste Đorđevića, a iz filma „Falsifikator“ Gorana Markovića nagrađeni su kompozitor Zoran Simjanović, kostimograf Ljiljana Petrović i, posthumno, scenograf Veljko Despotović.

Za najbolji strani film u srpskim bioskopima u 2013. godini proglašena je „Ljubav“ Mihaela Hanekea. Priznanje Fiprescija primio je direktor distributerke kuće „Megakom film“ Igor Stanković.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.