„Klip” na festivalu i u San Sebastijanu

Izvor: Filmske radosti | Tanjug
01/09/2012 - 11:15

Klip

Juče smo objavili da se film „Klip“ rediteljske  Maje Miloš našao u programskoj celini „Diskaveri” na festivalu u Torontu, a već danas stižu vesti da će se posle tog festivala film prikazati i u San Sebastijanu u okviru programa „Zabaltegi Specials”.
 
Organizatori 60. festivala u San Sebastijanu, koji će biti održan od 21. do 29. septembra, naveli su i da je rusko ministarstvo kulture odbilo da izda dozvolu za prikazivanje „Klipa” zbog scena seksa, konzumiranja droga i alkohola, kao i zbog scena pornografske priroda u kojima učestvuju maloletni tinejdžeri.
 
Na sajtu festivala prenosi se izjava Maje Miloš povodom zabrane prikazivanja „Klipa” u Rusiji, u kojoj navodi da su problemi mladih u istočnoj Evropi sve teži jer su okruženi velikim društvenim previranjima i nasiljem.
 
„Klip” je film koji otvoreno govori o tome. Sigurna sam da neprikazivanje filma neće zaštititi mlade jer su teški problemi i dalje oko njih. On koji postavlja pitanja i može da izazove diskusije koje će nam pomoći da razumemo i pomognemo mladima danas, rekla je ona.
 
„Klip” dobio je nagradu „Tigar” na festivalu u Roterdamu, a prikazan je i na festivalima u Karlovim Varima i Moskvi. Na festivalu u Transilvaniji dobio je nagradu za režiji kao i nagradu „Beli iris” na festivalu u Briselu, dok je na „Sinema Sitiju” u Srbiji nagradjen za najbolji film.
 
„Klip” je prodat za distribuciju u voše zemalja, uključujući SAD, Francusku, Japan, Južnu Koreju, Švedsku, Poljsku (Tangario), Češku, Slovačku i Bugarsku.
 
Zabrana filma u Rusiji izazvala je prilično negodovanja kako u Rusiji tako i u Srbiji, a film će ipak biti prikazan krajem septembra na Festivalu dokumentarnog filma u Sankt Peterburgu.
 
Međunarodni filmski festival u San Sebastijanu biće održan od 21. do 29. septembra.
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.