Kristalna prizma za film „Krugovi“

Izvor: FIlmske radosti | Tanjug
06/12/2013 - 23:00

Srdan Golubovic

Kristalnu prizmu za najbolji srpski film u periodu 2011-2013. godina dobili su „Krugovi“ producentske kuće „Baš čelik“, na osnovu glasanja članova Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN).

Ekipa filma Krugovi“ osvojila je Prizme u još tri kategorije - za režiju Srdan Golubović, glavnu mušku ulogu Aleksandar Berček i masku Frederik Nej i Marinela Spasenović.

Svečana dodela trijenalne filmske nagrade održana je sinoć na sceni Madlenianuma, a počela je uz omaž nazvan „Večeras su i oni sa nama“. Projekcija fotografija preminulih filmskih umetnika i poslenika podsetila je na one koji su obeležili istoriju naše kinematografije.

Generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković pozdravio je prisutne članove i goste, podsetivši da je svečanost trebalo da otvori slavna Mira Stupica, ali da zbog zdravstvenih razloga nije mogla da dođe.

Nagrade su dodeljene u 22 kategorije. O pobednicima među pet nominovanih u svakoj kategoriji glasali su članovi Akademije (kojih ima 236). Koverte sa rezultatima otvarane su na samoj ceremoniji, po uzoru na američku filmsku nagradu Oskar, a nagrade su uručivali istaknuti filmski autori i poslenici.

Za najbolji film nagrada pripada producentu „za sveukupno stvaralaštvo ekipe filma“. Kristalnu prizmu je primila Jelena Mitrović, koja je uzbuđeno zahvalila celoj ekipi „Krugova“ za višegodišnji trud i rad na tom filmu.

Reditelj Golubović je primajući svoju Prizmu zahvalio Akademiji i ekipi, a nagradu je posvetio sećanju na preminulog montažera „Krugova“ Marka Glušca.

Kristalnu prizmu za najbolji scenario primio je je Miroslav Momčilović za film „Smrt čoveka na Balkanu“ (koji je i režirao).

Kristalnu prizmu za muziku dobio je Vlatko Stefanovski („Kad svane dan“). On je izrazio zadovoljstvo što je prima od svog uzora iz mladosti Kornelija Kovača, a zahvalio je Akademiji, reditelju Goranu Paskaljeviću koji ga je angažovao i Simfonijskom orkestru Radio Skoplja sa kojim je snimio muziku za ovaj film.

Za glavnu žensku ulogu nagrađena je Mira Banjac za lik majka Mare u „Mamarošu“ (autora Mome Mrdakovića). Primajući Prizmu iz ruku reditelja Radoša Bajića šaljivo mu je prebacila: „A nisi me uzeo u tvoju podelu“.

„Hvala gospodu Bogu koji mi je dao ove godine i zdravlje, hvala prijatejima iz moje velike porodice pozorišta i filma, hvala ljudima koji danas pokušavaju da podignu filmsku kulturu na mesto koje joj pripada. Živeo bioskop!“, rekla je ona.

Dobitnik nagrade za glavnu mušku ulogu, za lik Ranka u „Krugovima“, Aleksandar Berček nije bio na svečanosti, pa je Kristalnu prizmu preuzeo reditelj Golubović.

Nagradu za životno delo dobio je Velimir Bata Živojinović, a umesto njega sve kolege je pozdravila njegova životna saputnica Lula Živojinović. „Da je Bata sa nama bilo bi zabavnije. Nažalost, nije mogao da dođe da podelimo ovaj radosni trenutak“, rekla je ona.

Popularni Bata ipak je bio prisutan, putem video snimka iz njegovog doma, gde mu je uručena Kristalna prizma.

Kristalnu prizmu za ukupan doprinos domaćoj kinematografiji dobio je scenarista Gordan Mihić.

„Nagrade od kolega imaju posebnu vrednost. Hvala Akademiji što je opet uspostavila ovu svečanost. Želim da odam poštovanje ljudima sa one tužne špice na početku. Od njih sam učio. Ipak, sve što sam ostvario ne bi moglo da dođe bez dve osobe u mom životu, moje supruge i ćerke“, rekao je Mihić.

Kristalnu prizmu za najbolju mušku epizodnu ulogu dobio je Uliks Fehmiu - Sredoje Govoruša u „Ustaničkoj ulici“, a za žensku epizodu Nada Šargin - Jagoda u „Praktičnom vodiču kroz Beograd“.

U kategoriji filmske fotografije nagrađen je Radoslav Vladić za kameru u filmu „Kako su me ukrali Nemci“, za montažu, posthumno, Marko Glušac za film „Neprijatelj“, za scenografiju Milenko Jeremić i za kostim Marina Vukasović Medenica, oboje za film „Kad svane dan“.

Za najbolji debitantski film Kristalnu prizmu je dobila Maja Miloš, rediteljka filma „Klip“.

U kategoriji dizajn zvuka nagrađeni su Velibor Hajduković i Nebojša Zorić – „Kad svane dan“, za specijalne efekte Dušan Ivanović – „Led“.

Kristalnu prizmu za kapitalno naučno delo iz kinematografije dobio je Petar Volk za delo „Moderna vremena“.

Za režiju dokumentarnog filma nagrađen je Darko Bajić, autor filma „O Gringo“.

Za režiju kratkog igranog filma Prizmu je dobila Jelena Gavrilović – „Momci gde ste“, za režiju animiranog filma Ana Nedeljković i Nikola Majdak Jr. – „Rabbitland“.

U kategoriji autorski doprinos u dokumentarnom filmu nagrađeni su Filip Dedić i Ivan Vasić za montažu filma „O Gringo“, a za autorski doprinos u kratkom igranom filmu snimatelj Jovan Milinov, za kameru u filmu „Frau Ajnštajn“.

Svečanost je protekla u lepoj atmosferi i dobila dobre ocene publike za režiju, scenografiju i za ukupan poduhvat AFUN-a.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.