„Loša frizura” pobednik festival u San Sebastijanu

Izvor: Filmske radosti
30/09/2013 - 18:15

Mariana Rondon

Ostvarenje „Loša frizura“ (Pelo Malo) venecuelanske rediteljke Mariane Rondon dobitnik je nagrade „Zlatna školjka“ na nedavno završenom 61. Međunarodnom filmskom festivalu San Sebastijan.

„Imam devet godina i imam lošu frizuru. Ako je ispravim kosu, majka će me voleti“. Film „Loša frizura“ je Marianin treći dugometražni film u kojem je glavna uloga poverena Samuelu Langeu, dečaku koji tumači devetogodišnjaka sa lošom frizurom. Džunior želi da ispravi kosu, za fotografisanje za godišnjak, kao što imaju neki pop pevač. Ovom odlukom dolazi u nezgodnu situaciju sa svojom mamom Martom. Što se više trudi da izgleda lepše i natera majku da ga voli, to ga ona ga sve više odbija od sebe, čime se stavlja na teške muke.

Specijalna nagrada žirija otišla je Fernandu Franku iz Španije za debitantsko ostvarenje „La herida“. U pitanju je drama o Ani, vozaču amulantnih kola. Iako je veoma dobar radnik, nikako da se izbori sa problemima u privatnom životu. Ana pati od poremećaja ličnosti. Zbog toga uništava sve pred sobom, odaje se alkoholu i samopovređivanju. Ona je nesposobna da dobije ono što najviše želi - sreću.

„Srebrnu školjku“ za najbolju glumicu dobija Mariana Alvarez, koja tumači Anu u gore pomenutom filmu. Z najboljeg glumca je proglašen Džim Brodbent za svoju ulogu u filmu „Le Week-end“ Rodžera Majkla („Nothing hill“, „Hyde park on Hudson“, „Morning glory“).

Spisak nagrađenih možete naći na oficijelnoj prezentaciji festivala.

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.