Najbolji evropski filmovi na Paliću

Izvor: Filmske radosti
05/06/2012 - 12:30

Palic 2012

Devetnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 14. do 20. jula 2012. godine na više lokacija u fenomenalnom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici, najavio je organizator.
 
Na čudesnoj Letnjoj pozornici koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji, biće i ove godine prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu.
 
Festivalski program čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, „Paralele i sudari”, „Mladi duh Evrope”, Omaž program za dobitnike nagrade „Aleksandar Lifka”, Omaž program posvećen dobitniku nagrade „Underground Spirit”, Novi švedski film, Novi mađarski film, „Eco Dox” i Dečji program.
 
Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade – „Zlatni toranj” za najbolji film i „Palićki toranj” za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija. Međunarodni žiri kritike dodeliće „Tolerance Award” za najbolji film iz programa „Paralele i sudari”.
 
Umetnički savet Festivala nagradiće evropskog filmskog autora nagradom „Underground Spirit” za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma.
 
Festival će i ove godine uručiti dve nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Aleksandar Lifka je bio začetnik kinematografije na ovim prostorima i jedna od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju pokretnih slika u prvoj polovini prošlog veka, a među dosadašnjim dobitnicima nagrade su Lučijan Pintilije(Lucian Pintilie), Jirži Mencel (Jirí Menzel), Margareta fon Trota (Margarethe von Trotta), Konstantin Kosta Gavras (Constantin Costa Gavras), Kšištof Zanusi (Krzysztof Zanussi), Dušan Makavejev, Eva Ras, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Ištvan Sabo (István Szabó), Mikloš Jančo (Miklós Jancsó), Peter Bačo (Péter Bacsó), Ken Louč (Ken Loach), Goran Paskaljević, Ken Rasel (Ken Russel), Miki Manojlović, Goran Marković.
 
Prošle godine je ova prestižna nagrada dodeljena kultnom hrvatskom reditelju Lordanu Zafranoviću i čuvenom srpskom reditelju Srđanu Karanoviću.
 
 
„Zlatni toranj” za najbolji film na prošlogodišnjem Festivalu dobilo je ostvarenje „Zaustavljen na putu“ Andreasa Dresena. Nagrada „Palićki toran”j za najboljeg reditelja je pripala Janu Komasi za film „Soba samoubica“. Specijalna nagrada žirija je dodeljena ruskom filmu „Elena“, u režiji Andreja Zvjaginceva (Andrei Zvyagintsev). Međunarodni žiri kritike je nagradu „Tolerance Award” za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari“ dodelio Serenu Yüceu za njegovo ostvarenje „Punoletstvo“. Nagrada Umetničkog saveta festivala pripala je Domeu Karukoskom za „Laponsku odiseju“.
 
Prošle godine je predstavljena i kapitalna monografija o Aleksandru Lifki pod nazivom „Lifka i Lifke“, u izdanju Festivala i Jugoslovenske kinoteke, a povodom 100 godina postojanja Lifkinog stalnog bioskopa u Subotici.
 
Na ovoj monografiji, koja po prvi put detaljno istražuje razvojni put i prikazivačku delatnost porodice Lifka, radilo je 15 istoričara filma, a knjiga je objavljena u dvojezičnom formatu (na srpskom i engleskom jeziku). 
 
I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije. 
 
 
Oficijelni sajt festivala. www.palicfilmfestival.com
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.