Novi gruzijski film u fokusu na Palićkom festivalu

Izvor: Filmske radosti
25/06/2014 - 14:45

In bloom

Program „Kinematografija u fokusu” predstojećeg Festivala evropskog filma Palić posvećen je gruzijskom filmu koji je „sledeća velika stvar“ na evropskom filmskom nebu i par godina unazad osveženje o kome mnogi pričaju.

„Gruzija ima izuzetno bogatu kinematografsku prošlost o čemu svedoči i činjenica da je prvi bioskop u Tbilisiju otvoren još 1896. godine. Ova kinematografija je u sovjetskom periodu od 1960. do 1980. godine iznedrila neka od najznačajnijih imena svetske kinematografije među kojima su Sergej Paradžanov, Otar Joselijani, Đorđi i Elmar Šengelaja i drugi. Nakon građanskog rata devedesetih i dobijanja nezavisnosti gruzijska kinematografija polako ponovo staje na noge da bi u poslednje četiri godine producirala nekoliko izuzetno uspešnih ostvarenja koja osvajaju nagrade na prestižnim festivalima širom sveta. Izbor gruzijskih filmova na Festivalu evropskog filma Palić sastavljen je u saradnji sa Nacionalnim filmskim centrom Gruzije i predstavlja presek savremene kinematografije ove kavkaske zemlje“, kaže o programu Novi gruzijski film, selektor Petar Mitrić.

Film „In Bloom“ („U cvatu”) bio je glavno otkrovenje prošlogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala na kojem je osvojio nagradu Međunarodne konfederacije art bioskopa – CICAE, označen začetnikom novog talasa odličnih gruzijskih filmova. „In Bloom“ je moćna drama smeštena u Tbilisi 1992. koja govori o snažnom prijateljstvu dve četrnaestogodišnje devojčice čijim životima upravljaju represivna očekivanja porodice i društva post-sovjetske Gruzije. U pitanju je debitansko ostvarenje čiju režiju potpisuje veoma talentovani dvojac Nana Ekvtimishvili i Simon Groß.

„A Fold In My Blanket“ je nadrealna drama koja prati podvige mladog čoveka uhvaćenog u bizarni trougao koji čine porodica, birokratija i planinarenje. Debitanski film reditelja Zaze Rusadzea (koji je i scenarista i producent) prošle je godine prikazan u programu „Panorama“ Berlinskog filmskog festivala.

Bogato toniran i elegantno snimljen, film „Brother“ govori o dvojici braće: mlađem – talentovanom pijanisti i starijem – kriminalcu, u okruženju koje se može opisati sa tri reči: haos, sloboda, rat. Poetični portret ljudi rastrganih između prošlosti koja naglo nestaje i neizvesne budućnosti. Prelepo snimljena priča u starom Tbilisiju, smeštena u 1991. godinu, odmah nakon raspada Sovjetskog Saveza. „Brother“ je prikazan ove godine na filmskom festivalu u Roterdamu.

Selekcija Novi gruzijski film, kompletan spisak filmova:

„U cvatu” (In Bloom) - Nana Ekvtimishvili, Simon Groß (Gruzija, Nemačka, Francuska, 2013)

„Mandarine” (Tangerienes) - Zaza Urushadze (Gruzija, Estonija, 2013)

„Samo se smej” (Keep Smiling) - Rusudan Chkonia (Gruzija, Francuska, 2013)

„Nabor na mom ćebetu” (A Fold In My Blanket) - Zaza Rusadze (Gruzija, 2013)

„Brat” (Brother) - Teona Mghvdeladze-Grenade i Thierry Grenade (Francuska, Gruzija, 2014)

„Sastanci na slepo” (Blind Dates) – Levan Koguashvili (Gruzija, Ukrajina, 2014)

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.