Pobunjenički Mladi duh Evrope na Paliću

Izvor: Filmske radosti
04/07/2015 - 16:00

U okviru ovogodišnjeg programa Mladi duh Evrope biće prikazano tokom predstojećeg Festivala evropskog filma Palić 10 filmova koji će, kako navodi selektor Petar Mitrić, „publiku uvesti na nepoznate i nesigurne teritorije”.

Mladi duh Evrope otvoriće ostvarenje „Kraj leta“ (End Of Summer) Johana Johansona (Jóhann Jóhannsson), najznačajnijeg živog savremenog kompozitora, dobitnika Zlatnog globusa za muziku za film „Teorija svega“ (za koji je takođe nominovan i za Oskara!), a ovo je njegovo debitantsko ostvarenje kao režisera. Johan Johanson će biti gost Festivala, kao i Mark Rider (Mark Reeder), koji će u izuzetnom dokumentarnog filmu „B film: Požudan i zdrav u Zapadnom Berlinu” (B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin) kao glavni lik i narator predstaviti umetničku scenu Zapadnog Berlina tokom fantastiče divlje dekade – 1979-1989. B-Film je dokumentarac o muzici, umetnosti i haosu u Divljem Zapadnom Berlinu osamdesetih: grad oivičen zidom koji je postao kreativni melting pot za posebne vrste sub i pop kulture, privlačeći ingeniozne diletante kao i svetske zvezde, kao što je na primer Nik Kejv (Nick Cave). Pre nego što će čelična zavesa pasti, umetnici skvoteri i hedonisti svih vrsta bivaju privučeni Berlinom. Nije ih privlačio dugoročni komercijalni uspeh već život za trenutak. B-FILM je kolaž priča brzog tempa iz kreativne decenije koji počinje pankom a završava Paradom ljubavi. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu u Berlinu u programu Panorama.

„Mladi duh Evrope je od nastanka zamišljen kao program koji otkriva nove tendencije u evropskoj kinematografiji i publiku uvodi u nepoznate i nesigurne teritorije. Pobunjenički duh ove selekcije usmeren je protiv svake vrste konzumerizma i dopadljivog u umetnosti i kao takav nam predstavlja stvarnost kroz fer odnos između autora i publike.

Danas je gotovo svaki program namenjen mladima zapravo ogrnut manipulativnom slikom vedrog sveta u kojem kategorija sreće postaje imperativ. Mladi duh Evrope poštuje publiku i tu je da predstavi dela koja pozivaju na promišljanje i aktivno učestvovanje. Ovogodišnja selekcija je posvećena vanredno talentovanom slovačkom reditelju Vladimiru Mičuhu (Vladimír Mičúch) poznatom pod pseudonimom Aramisova, koji je iznenada preminuo 19. juna ove godine. Njegov film „Šta smo radili pre nego što smo zajedno pili kakao” (What We Did Before We Drank Cocoa Together) biće prikazan 21. jula u bioskopu Abazija na otvorenom”, kaže o selekciji Mladi duh Evrope selektor Petar Mitrić.

U odličnom filmu Vladimira Mičuha glavne junakinje nalaze izlaz iz složenih situacija istrajavajući na poetskom načinu života, izbegavajući razumno promišljanje, dokazivanje nevinosti, osuđivanje i potrebu za pobeđivanjem.  Biće takođe prikazan i film „Mrvice” (Crumbs) Migela Jansa (Roterdam 2015) u kojem Kendi, sakupljač otpada čudnog izgleda, polazi na nadrealno epsko putovanje kroz postapokaliptični etiopski pejsaž. Tamo se suočava sa sobom, svojim strahovima i vešticama, Deda Mrazom i drugom generacijom nacista.

Migel Janso (Miguel Llanso) je jedan od pet dobitnika ovogodišnje nagrade Underground Spirit za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i Ion de Sosa čiji će dugometražni film „San androida“ (Android's Dream, Berlinale Forum 2015) biti takođe prikazan u okviru selekcije Mladi duh Evrope. Domaći predstavnik ove godine je Marko Grba Singh čiji kratki dokumentarac “If I had it My Way I Would Never Leave” prati Abdula i Hamzu, dva imigranta iz Somalije, koji se kriju u napuštenoj vikendici na Vršačkom bregu, blizu granice sa Rumunijom i čekaju idealnu noć u kojoj će pokušati da nastave svoj put...

Filmovi iz selekcije Mladi duh Evrope biće prikazani u bioskopu Abazija, pod otvorenim nebom, ulaz je slobodan.  

22. Festival evropskog filma Palić biće održan od 18. do 24. jula 2015. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, a predfestivalska dešavanja počeće već 13. jula. Moto ovogodišnjeg festivala je „Evropski san“.  Festivalski program ove godine činiće selekcije: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Novi slovački film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci i Food Film Fest.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.