Počinje 19. Festival autorskog filma

Izvor: FIlmske radosti | Tanjug
28/11/2013 - 11:15

Djankarlo Rosi

Italijanski reditelj i dobitnik Zlatnog lava za film „Sveti GRA“ Ðanfranko Rozi otvoriće večeras (28. novembar) u Domu omladine Beograda 19. Festival autorskog filma (FAF), a 3. decembra će ga zatvoriti glumica Elena Kota, dobitnica nagrade festivala u Veneciji za najbolju žensku ulogu u filmu „Ulica u Palermu“.

Nakon svečanog otvaranja biće prikazan Rozijev nagrađeni film, a razgovor o tom dokumentarcu sa rediteljem će posle projekcije voditi predsednik Saveta FAF-a Srdan Golubović.

U glavnom programu biće prikazano 16 filmova, uglavnom sa festivala u Veneciji, Berlinu i Kanu, od kojih je deset u konkurenciji za Gran pri "Aleksandar Saša Petrović.

Žiri za dodelu tog priznanja ove godine čine slovenački reditelj Jan Cvitkovič, reditelj iz Sarajeva Srđan Vuletić i reditelj iz Beograda Nikola Ležaić.

U pratećem programu najavljeni su ciklus „Autori predstavljaju“, sa filmovima iz regiona, omaž nedavno preminulom književniku i scenaristi Mirku Kovaču, ciklus biografskih filmova o velikim piscima, kao i izbor ranijih pobednika festivala u Veneciji i Berlinu.

Uz Dom omladine, domaćini festivala su Dvorana kulturnog centra, Muzej kinoteke, Dom kulture „Studentski grad“ i bioskop „Fontana". Producent je kompanija „Megakom film“, a umetnički direktor Srđan Vučinić.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.