Prvog vikenda oktobra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) započeo je ciklus koji je posvećen onim filmskim delima koji su imali jasne konotacije sa jugoslovenskim državama i njenim preobražajima kroz istoriju, ali i sa svim onim talentovanim filmskim radnicima koji su ostavili traga u Holivudu. Uz izložbu i tribinu, publika je mogla da sagleda kroz istoriju filma neobičnu filmsku materiju koja je godinama bila građena mnogim vezama sa ovdašnjim podnebljem. Izložba je ostala i trajaće a ciklus se nastavlja sledećeg meseca.

Velimir Bata Zivojinovic - Valter brani SarajevoValter u crnom talasu

Valter je otišao u legendu.
To svi znamo.

Ali, ako kažemo da su 22. maja 2016. u legendu otišli i Mirta, Al Kapone, Korovjev – neće baš svako u prvi mah znati na šta tačno mislimo.

Za svoje 18. izdanje Festival nitratnog filma je okupio rekordan broj učesnika, čak 35 evropskih, američkih i azijskih arhiva iz čijih će fondova, uključujući bogati fond Jugoslovenske kinoteke, od 6. do 15. juna biti prikazano 110 vrednih starih ostvarenja sedme umetnosti. O programu i značaju ove specijalizovane manifestacije razgovarali smo sa upravnikom Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandrom Sašom Erdeljanovićem.

Mladen DjordjevicMožda smo i predugo čekali na nešto novo, ali strpljenje se na kraju isplatilo – Mladen Đorđević, autor hvaljenih ostvarenja „Made in Serbia” i „Život i smrt porno bande”, privodi kraju snimanje jednog i kreće u konkretniju pripremu drugog ostvarenja. Evo o čemu je u ta dva slučaja reč.

Borislav SajtinacPre 6 godina ste dobili nagradu za životno delo na 57. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Šta za vas znači ovaj festival?

Branko RadakovicSve sam ubeđeniji da je stil Branka Radakovića i pristup režiji budućnost filma. On stvara potpuno van institucija, bez finansijske podrške. Sve što ima je kamera (koju poslednjih godina pozajmljuje) i iskustvo koje je stekao bukvalno samouk proučavajući rad drugih, i kroz vlastiti rad, stvarajući svoj stil.

Pages

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.