Novi dokumentarac portugalskog reditelja Júlia Alvesa „Sakavem“ predstavlja putovanje kroz filmove Pedra Koste, fokusirano na njegov rad na filmovima „Casa de Lav“a“, „Ossos“, „In Vanda’s Room“, „Colossal Youth“ i „Horse Money“. Izgrađen na vizuelnom i zvučnom pejzažu filmova Pedra Koste i praćen njegovim sopstvenim promišljanjima na tu temu, „Sakavem“ gledaocu pruža pogled na to kako se Kostina filmska estetika oseća i zamišlja. Ova poslastica za filmofile biće premijerno prikazana na ovogodišnjem 13. po redu Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs u petak, 4. septembra u 18.30 u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Tim povodom, razgovarali smo sa rediteljem.

Ovo nije običan dokumentarac o umetniku, niti sinteza celokupnog rada Pedra Koste. Kako ste pristupili snimanju ovog filma?

„Sakavem“ pratim pet filmova koje je režirao Pedro Kosta – „Casa de lava“, „Ossos“, „in Vanda´s Room“, „Colossal Youth“ i „Horse Money“. Ovo nije dokumentarac o Pedru Kosti niti predstavljanje njegovih filmova. Ovo je putovanje kroz filmove Pedra Koste, njihovoj strukturi, način na koji su zamišljeni, osećaj kako su „konstruisani”, kao što reditelj voli da se osvrne na svoj način rada na filmovima. Ovaj film je rezultat dugih razgovora između mene i Pedra Koste. Sav materijal koji je korišćen u filmu je reinterpretiran, ponovo snimljen i prerađen na način da deluje kao nastavak njegovih filmova. To je rad na anatomiji njegovih pet filmova koje sam pomenuo, a koji nose pomeranje između zvuka i slike ne napuštajući njegovu matricu. Ovo putovanje kroz filmove Pedra Koste, reditelja koji sebe definiše kao „reditelja koji ne zamišlja” obeležen je zvukovima sa Zelenortskih ostrva koje je sakupio Pedro Kosta izvedenih iz njegovih filmova i glasom Pedra Koste koji nas u „Sakavemu” vodi kroz transformaciju i skrivene aspekte njegovih filmova.

Kako ste došli na ideju da snimite dokumentarac o Pedru Kosti?

Potpuno sam uronio u filmografiju Pedra Koste koristeći gomilu predmeta; npr. Pedro Kosta je koristio video kameru za snimanje većine svojih filmova. Sacavem je prvi od tri filma koje sam snimio i oni će uskoro biti dostupni.

Šta je vas kao reditelja najviše impresioniralo u radu Pedra Koste?

Nemoguće je biti ravnodušan gledajući filmove Pedra Koste. Svaki kadar u filmu sadrži ne samo prelepe slike, nego i različite sloveje tumačenja, čitanja i razmišljanja. Sve to nas vodi između apstrakcije i konkretnog, stvarnog ili intimnog.

Koji motivi i principi na najbolji mogući način najbolje opisuju njegovu filmografiju?

Skoro svaki dan proizvodi se milion pokretnih slika koje popunjavaju instant stvarnost odmah i sada, ali ta stvarnost ostaje prazna. Te slike su suprotne od onoga što Pedro Kosta stvara. Njegovi filmovi sadrže pitanja i političke stavove. Vidi se njegov trud koji traje 30 godina i njegova želja da nam pokaže hiljadu stvari u svakom trenutku njegovog filma u nadi da mi možemo da ih primetimo. U vreme kada deluje da sve tone, njego rad je od vitalnog značaja za ova naša savremena vremena, bilo u političkom, ekonomskom ili društvenom smislu.

Kakve su bile reakcije publike? Postoji li nešto što im je posebno bilo interesantno?

Film je putovao po raznoraznim festivalima i posle svake projekcije bilo bi mnogo interesovanja za razgovore. Za mene film postoji da bi gledalac pronašao svoj odraz  u njemu i da može da ga prati.

Na koji način se pandemija virusa Kovid 19 odrazila na vaše stvaralaštvo i rad?

Kovid 19 je uticao na sve, ali se nadam da ćemo uspeti da nastavimo sa stvaranjem i poslovima.

Kojim filmovima i projektima ćete se baviti u budućnosti?

Moj novi film „The Art of Dying Afar” biće premijerno prikazan na festivalu Doclisboa.