Festival nitratnog filma

Izvor: Filmske radosti

Festival nitratnog filma

Dvanaesti Festival nitratnog filma, na kojem će biti prikazana ostvarenja iz trideset i četiri zemlje iz 13 svetskih arhiva, održaće se od 6. do 12. juna u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Svečano otvaranje je zakazano za 6. jun u 19 časova, kada Kinoteka slavi svoj 61. rođendan, projekcijom filma Dubrovnik „Grad svetog Vlada“ iz 1938 godine u režiji Maksa Kalmića. 

Film se decenijama vodio kao izgubljen, ali je pronađen prošle godine u zapaljivom fondu Arhiva Jugoslovenske kinoteke. Jedan od filmova koji su nas reprezentovali na Svetkoj izložbi u Njujorku 1939. godine, a nakon toga mu se izgubio svaki trag. 
 
Ovogodišnji slogan festivala je „U zapaljivom ritmu“, što predstavlja filmofilsku posvetu Aleksandra Erdeljanovića, selektor festivala i urednik kataloga, dokumentarnom filmu „Pop Gear“ Frederika Guda, kod nas zanimljivo preveden „U popularnom ritmu“. 
 
„U filmu 
su nastupili velikani tek pristigle bit muzike, Bitlsi (The Beatles), Enimalsi (The Animals), Grupa Spensera Dejvisa (Spencer Davis Group), Hanikombsi (The Honeycombs) i mnogi drugi. Parafrazirajući sećanje na prohujalu mladost, odlučio sam da ove godine naš tradicionalni Nitratni festival krstim imenom „U zapaljivom ritmu“, rekao je Erdeljanović.
 
Festival je trebao da bude otvoren restauiranim klasikom „Metropolis“ Frica Langa iz 1927. godine. Svečano predstavljanje filma je bilo na Berlinaleu 12. februara, povodom 83. godišnjice svetske premijere filma. „Međutim, na zahtev ljudi iz Nemačke, koji su imali specijalni zahtev u smislu da su insistirali da se film ne prikazuje uz muzičku pratnju, već se pravi zvučna kopija kopija, čiji saundtrek je snimljem uživo za vreme izvedbe u Berlinu ove godine, nažalost ta kopija još uvek nije završena“, objasnio je Dinko Tucaković, direktor muzeja Jugoslovenske kinoteke. 
 
Festival je jedan od četiri najznačajnija Arhivska festivala u Evropi.
 
„Ovogodišnji XII festival nitratnog filma dočekujemo višestruko zadovoljni. Ne samo što ćemo videti mnogo dobrih, uglavnom do sada neviđenih filmova, što ćemo se ponovo sresti sa dragim kolegama iz mnogih kinoteka, već i zbog toga što je ove godine završena potpuna rekonstrukcija Arhiva Jugoslovenske kinoteke, samim tim i depoa u kojima se nalaze nitratne kopije, koji nije rekonstruisan otkako je izgrađen pre 60 godina ”, naveo je direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.
 
Zelenović se na konferenciji za novinare osvrnuo na radove na novoj zgradi u Uzun Mirkovoj ulici. .„Zgrada je građevinski potpuno završena, rasveta, grejanje, hlađenje,a trenutno se radi na priključenje zgrade na elektro distribuciju. Navažnije od svega je da je Jugoslovenska kinoteka od Evropske investicione banke, preko Ministarsva kulture, dobila 220 miliona dinara za opremanje zgrade“, rekao je direktor Kinoteke.
 
31. marta ove godine završena je procedura za stavljanje Arhive Jugoslovenske kinoteke na listu svetske baštine pri UNESCO-u. 
 
Jugoslovenska kinoteka će ove godine dodeliti tri plakete, Kinoteci Slovenije, Kinoteci Republike Srpske i laboratoriji u Budimpešti, a zlatni pečat ide u ruke Velimiru Bati Živojinoviću i još jednom velikanu čije ima još nije otkriveno. 
 
Ulaz na filmove je besplatan, a ovom prilikom ću citirati Dinka Tucakovića: „Ono što je staro nije automatski nezanimljivo“, svi ste pozvani!
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.