Filmski festival Slobodna zona

Izvor: Filmske radosti

Slobodna zona

Festival „Slobodna zona“ je sinoć zatvoren. Peti po redu festival je posetilo preko 8000 gledalaca. Ove godine je prvi put održan u dve beogradske sale - Dvorani Kulturnog centra Beograda i Bioskopu „Balkan“, a prihod od ulaznica namenjen je akciji „Hrana za sve“. Kao što vam je poznato, festival svake godine dodeljuje nagradu publike u vidu otkupljivanja televizijskih prava za pobednički film. Prema glasovima posetilaca ovogodišnje, pete „Slobodne zone“, film sa najvećom prosečnom ocenom (4,93) je „Zaliv”, reditelja Luia Psihojosa.

 
Šezdesetih godina prošlog veka, Ričard O’Beri, vodeći svetski autoritet u dresuri delfina, radio je na popularnom televizijskom programu Fliper. Kada mu je jedan od delfina uginuo na rukama, on shvata da je deo njegove karijere posvećen dresuri bila greška i da životinje imaju pravo na slobodu kao i ljudi. Zakleo se da se neće smiriti dok i poslednjeg delfina ne vrati u prirodno stanište. Zaliv, u režiji vrhunskog podvodnog fotografa Luija Psihojosa, predstavlja neverovatnu priču o tome kako se Psihojos, O’Beri i odabrana ekipa aktivista, filmskih stvaralaca i ronilaca zaputila na misiju da prodru u skriveni zaliv u Japanu i saznaju istinu o mračnoj i smrtonosnoj tajni. Misterije koje otkrivaju predstavljaju samo vrh ledenog brega. Film je dobio nagrade publike na 17 filmskih festivala širom sveta. 
 
Na drugom mestu se nalazi film „Mladi u srcu“ u režiji Stefen Valker i Sali Džordž, treće mesto zauzima film „Birokrate popravljaju svet” Endija Bičlbauma i Majka Bonanoa, četvrto mesto je zauzeo film „Kleveta” Joava Šamira, dok se na petom mestu nalazi „Burma VJ: Izveštavanje iz zatvorene zemlje“ Andersa Ostergarda.
 
Osim nagrade publike, ove godine će biti dodeljena i nagrada za publiku - najbolji kratki prikaz jednog filma sa Slobodne zone biće nagrađen laptopom. Recenzije filmova treba slati na recenzija@freezonebelgrade.org najkasnije do 15. novembra 2009. godine. Ime pobednika će biti objavljeno najkasniije do 25. novembra, a svečana dodela nagrade biće održana 10. decembra, kada se i nastavlja mesečni program Slobodne zone u Kulturnom centru „Rex“.
 
Sajt festivala: www.freezonebelgrade.org
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.