Međunarodni festival animacije ANIMANIMA

Izvor: Filmske radosti

Animanima

Među svojim glavnim ciljevima, Festival ANIMANIMA ističe afirmaciju umetnosti animacije prezentovanjem ostvarenja autora iz zemlje i iz sveta, nastalih u svim raspoloživim tehnikama animacije u rasponu od klasične do savremene kompjuterske animacije, u formama artističkih, komercijalnih, edukativnih, eksperimentalnih i drugih vidova animiranih filmskih ostvarenja; kao i povezivanje stvaralaca iz oblasti animacije iz celog sveta u prijateljskoj i stvaralačkoj atmosferi.
 
Takmičarski deo festivala se odvija u dve kategorije: autorski filmovi u trajanju do 30 minuta, i animirani reklamni ili muzički spot. Ostali programi su posebni (revije, retrospektive, omaži i sl) i prateći (izložbe, predavanja, koncerti, promocije i drugo). Filmove za takmičenje odabira tročlana Selekciona komisija iz Srbije, a ocenjuje ih tročlani međunarodni Žiri.
 
Glavna nagrada festivala je "Zlatni štift" . Štift je vrsta lenjira koji je karakteristično pomagalo u radu u klasičnoj animaciji, pa, kada je reč o Velikoj nagradi festivala, predstavlja simboličku vezu između tradicije i savremenog doba animacije. Nagrada se sastoji iz novčanog dela i povelje.
 
Izložbe: Pokrovitelji festivala su Grad Čačak i Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator je Dom kulture Čačak, centar kulturnih događanja u gradu i festivalski centar za potrebe programa ANIMANIME.
 

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.