Saopšteni pobednici 6. DORF-a

Izvor: Filmske radosti | seecult.org
19/03/2012 - 11:00

DORF

Najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji šestog Festivala dokumentarnog rok filma DORF u Vinkovicima proglašen je „V letu hip hopa” Borisa Petkoviča iz Slovenije, a posebno priznanje dodeljeno je filmu „Fanzini s Marsa” Siniše Dugonjića iz Beograda.
 
Žiri u sastavu: Ante Perković, Veljko Popović i Gjorgji Janevski (predsednik), proglasio je na zatvaranju riječkog izdanja DORF-a najboljim filmom u međunarodnoj konkurenciji američki „Speaking in Code” Amy Grill (SAD). Posebno priznanje dodeljeno je filmu „Secondhand Sureshots” američkog tandema Mark McNeill i Bryan Younce. 
 
 
Slovenački film „V letu hip hopa” proglašen je najboljim u regionalnoj konkurenciji uz obrazloženje da na :uzbudljiv i autentičan način daje hronološki pregled slovenačke hip-hop scene podjednako uvažavajući pravila hip hop žanra i filmske struke”, osiguravajući lokalnoj sceni “identifikacijski dokument u (ne samo) regionalnom kontekstu”. 
 
Dugonjićev film „Fanzini s Marsa” dobio je posebno priznanje zbog „fanzinaški strasnog dokumentovanja društvenog značaja underground scene u Srbiji 90-ih godina”. 
 
„Speaking in Code” proglašen je najboljim u međunarodnoj konkurenciji uz obrazloženje da „u šifri priče o elektronskoj muzici nalazimo dubinu ljudskih odnosa aktera scene i protagonista filma, čime je vešto postignuta višeslojnost, izbegnuta su ograničenja žanra i filmu je omogućena nova komunikacijska dimenzija”. 
 
Posebno priznanje dodeljeno je filmu „Secondhand Sureshots” zbog “uverljivog prikaza neslućenih mogućnosti ljudske kreativnosti i ljubavi prema muzičkoj arheologiji”. 
 
Nagrade DORF-a izradili su studenti vajarstva na riječkoj Akademiji - Ana Rupenović i Tonko Vukonić.
 
DORF je u šestom izdanju, održanom od 2. do 4. marta u Vinkovcima, a od 15. do 18. marta u Riječi, prikazao ukupno 41 film u tri selekcije, a privukao je više od 4.000 posetilacaa. 
 
Festivalski filmski program praćen je promocijama knjiga, okruglim stolovima, izložbama fotografa i unikatnog filigranskog nakita, sajmom secondhand vinila. Takođe, radionicu dokumentarnog filma vodio je Vincent Moon. 
 
U Vinkovcima je, u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom, održan i program EDIT, namenjen učenicima osnovnih škola. 
 
Posebno festivalsko priznanje za doprinos promovisanju vrednosti rok kulture dodeljeno je riječkom sastavu VIS Uragani. 
 
Direktor DORF-a Toni Šarić uručio je to priznanje inicijatoru sastava VIS Uragani Dariju Ottavianiju. 
 
DORF organizuje Udruga ljubitelja filma „Rare” iz Vinkovaca. 
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.