Sedam veličanstvenih

Izvor: Filmske radosti

Sedam velicanstvenih

Šesti po redu Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ održava se od 21. do 25. januara 2010. u centru „Sava“.

„Sedam veličanstvenih“ prikazuje sedam izuzetnih ostvarenja koja su obeležila evropsku filmsku scenu tokom 2009. Protekla godina dala je glamurozni sjaj dokumentarcima otvarajući im širom vrata velikih filmskih festivala. Deo tog sjaja gledaoci mogu videti i u Beograd. 
 
Tokom pet dana trajanja festivala biće prikazan pobednik programa Horizonti u Veneciji, pobednik Nedelje kritike u Lokarnu, dokumentaristički pobednik najveće smotre latino filmova u Bijaricu, pobednik velikog festivala u Lapcigu, pobednik iz Tamperea. Uz to svakako najveći bioskopski hit, koji je takođe svoju premijeru imao u Lokarnu, a tek se očekuje njegov fantastični uspeh u godini fudbala, 2010. Ovo je samo potvrda glavnih kriterijuma za ovogodišnju selekciju - vrhunski autorski stil, jedinstvene vizure savremenog sveta i života, visoka etička svest autora.
 
Kao i prethodnih godina, kao gosti festivala dolaze vrhunski evropski dokumentaristi koji će posle projekcija razgovarati sa publikom, a u specijalnoj radionici za naše mlade filmske autore i studente filma, održaće svoje master-klasove. Glavni medijatori radionice biće selektor festivala, Tue Stin Miler i direktor festivala Zoran Popović. Radionice obuhvataju širok okvir tema vezanih za dokumentarizam – baš zato što svaki pojedinačni master-klas osmišljavaju autori sami. U zavisnosti od njihovih senzibiliteta, stilova, načina na koji pristupaju filmskoj temi i strukturi – svaka od ovih radionica je iskustvo za sebe. Radionica je besplatna. Zvanični jezik radionice je engleski. Za više informacija posetite sajt festivala: www.magnificent7festival.org
 
Jedno veliko, dugo očekivano, prijatno iznenađenje za sve ljubitelje vrhunskih dokumentarnih filmova. Ove godine, s obzirom na izuzetno interesovanje publike, čak četiri filma biće prikazana u Velikoj sali u uslovima vrhunske projekcije i slike i zvuka. 
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.