Strahinja, Stefan Arsenijević

Krenulo je snimanje filma „Strahinja“ Stefana Arsenijevića

Krenulo je snimanje filma „Strahinja“, novog, drugog po redu celovečernjeg igranog filma reditelja Stefana Arsenijevića, autora višestruko nagrađivanog kratkog filma „(A)Torzija“ (2003) i dugometražnog igranog filma „Ljubav i drugi zločini“ (2008), premijerno prikazanog u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala te godine.

Film predstavlja savremenu adaptaciju tradicionalne srednjevekovne srpske pesme Banović Strahinja. Ovaj Strahinja je vredni, sportu predan i impulsivan mladi čovek iz Malija. Pre tri godine, kada je otpočela migrantska kriza, on sa svojom suprugom Ababuo uspeva da dođe u Nemačku, ali ih ipak vraćaju u Beograd. Srbija možda nije Nemačka, ali je pristojna zemlja gde on može da se skrasi i otpočne novi život. Počinje da igra za lokalni fudbalksi klub, volontira za Crveni krst, sve mu ide u korist… Zahvaljujući uloženom trudu, on je ubeđen da će im biti odobren azil. Ali proces je dug, veoma dug…

Stefan Arsenijević režira film, po scenariju koji je napisao sa Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom. Direktorka fotografije je Jelena Stanković, a montažerka Vanja Kovačević. Scenografkinja je Zorana Petrov, a kostimografkinja Carine Rando De Felice, dok je za šminku zadužena  Sophie Garlinskas. Uloge tumače: Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei. Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić, Slaviša Čurović, Strahinja Blažić, Jelena Mihajlović, Radovan Miljanić, Vladimir Grbić.

Film nastaje u produkciji kuća „Art & Popcorn“ (Srbija), „Surprise Alley“ (Francuska), „Les Films Fauves“ (Luksemburg), „Chouchkov Brothers“ (Bugarska). Filmski centar Srbije je u decembru 2016. podržao ovaj projekat na Konkursu za sufinasiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, kao i CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée), francuski centar za film i pokretne slike, agencija pri tamošnjem Ministarstvu kulture, u kategoriji prvog i drugog filma, te Filmski fond Luksemburga je u kategoriji Cineworld, zatim Eurimages, fond Saveta Evrope za potporu filmu.

Film se snima na raznim lokacijama u Beogradu i u okolini Beograda (Surčin, Progar, Ugrinovci), kao i Beočinu. Planirano je da se snimanje završi 14. decembra.

Foto: Aleksandrija Ajduković