Sve vreme dok sam gledao film po glavi mi se vrtela pesma grupe „Rage against the machine” „Killing in the name”. Mi smo opaka, ipak moralna, grupa momaka u punoj snazi, kojima niko ništa ne može čak ni Ministarstvo odbrane niti Centralna obaveštajna služba. Zašto? Jer su oni Alfa tim!
Odavno je poznato da je Holivud ostao bez dobre priče i scenarija, a da se danas sve svodi na reciklažu. Retki su filmovi koji stižu iz Holivuda koji mogu da nas ostave bez daha i da danima mislimo o onome šta smo videli na velikom platnu. U prilog tome ide činjenica da su producenti uvek na nivou i tačno znaju šta gledaoci želi da vide u vrelim letnjim danima u rashlađenim bioskopskim salama. U Holivudu važi formula da ništa ne uspeva bolje od uspeha.

Producenti su nas obradovali pa su reciklirali tv seriju koja se emitovala od 1983. do 1987. godine pod identičnim nazivom kao i film. Tada su četvorica drugara, vojni specijalci, opljačkali banku u Hanoju za vreme Vijetnamskog rata, pa su ih strpali u vojni zatvor, jer nije postojala službena prepiska da je država to od njih zahtevala. Posle šest meseci beže iz zatvora i uvek na strani dobra, moralisti, spasavaju nedužne, naravno, bežeći od suda pravde. U filmskoj verziji grupa veterana iz rata u Iraku pokušava da skine ljagu sa sebe jer se sumnja da su počinili zločin koji im je zapravo podmetnut. U vojni kamp dolazi CIA-in operativac koji traži pomoć od Alfa Tima ili skraćeno A Tima, u nadi da iz Bagdada donesu pločice za štampanje novčanica od 100 dolara, koje su nekim čudom Iračani uspeli da zadrže za sebe (nakon pada Sadamovog režima) i sada pokušavaju da šleperima prenesu milijardu dolara, kako bi napravili još jednu ekonomsku krizu. A Tim je, naravno, uvek spreman na akciju, uvek imaju plan A, dok plan B ne postoji. Tokom prvih petnaestak minuta filma, prepunih naboja, akcikcionih i adrenalinskih scena upoznajemo A Tim. Svi imaju tetovaže Rendžera, tako da ako i vi kojim slučajem naručite tetovažu verujem da će i vas srdačno primiti, jer ne postoji nikakva provera. Dok se A Tim sprema na akciju, Ministarstvo odbrane šalje svoje operativce da motre n anjih, kako ipak ne bi otišli u Bagdad. Međutim, zvezde su ispisale drugačiju sudbinu.

Džordža Peparda (Džona Hanibala Smita), Dvajta Šulca (Hauling Med Murdoka), Mr. T (B.A. Barakusa) i Dirka Nedikta (Tepltona Fejsa Peka), zamenila je još luđa ekipa Lian Nison, Šarlton Kopli, Kvinton Džekson i Bredli Kuper, sa dodatkom, uvek, šarmante Džesike Bil. Šta je akcioni film bez cure?

Ostvarenje koje traje blizu dva sata, uglavnom će mlađu publiku držati prikovanu za udobne stolice naših bioskopa. Na momente izuzetno naporan za gledanje, dosadan, prepun klišea i ni malo kreativan. Imamo već neki standardan šablon po kojem se ovi filmovi snimaju. Tu su dobri momci, koji nikada ništa loše nisu učinili, a po pravilu ih je neko pošteno prevario (da ne upotrebljavam ružnu reč). Imamo negativce, koji podsećaju na likove iz crtanih filmova koji prosto eksplodiraju od nerviranja kada im ništa ne polazi za rukom. Dosta akcije, neverovatnih i za ne povarovati-da-možeš-iz-peći-u-krematorijumu-izaći-bez i-jedne-opekotine scena, kao i curu zbog kojih se ponekad kreće u rat. Američka vojska je uvek najbolja i zato su oni velesila koju će teško skinuti sa trona.

Što se glume tiče svi su bili standardno dobri, s tim što bih izdvojio Šarltona Koplia. Zvezda u usponu, rođen u Južnoj Africi, sećate ga se iz filma „Distrikt 9“. Njegov lik se nekako izdvojio iz cele ekipe i uspeo je da me uveri da je zaista postojao takav luđak.

Iako je scenario izuzetno siromašan inovativnih dijaloga i prepun rupa, ne mogu, a da ne pohvalim kameru i montažu. Dok mi gledamo kako se eksplozije dešavaju u CGI tehnici, snimljene veoma precizno i koncizno, pritom ni jedan od članova tima nije povređen (standardan kliše za ovakve filmove), montaža je obavljala izuzetan posao. Imali smo osećaj da su scene snimljene u realnom vremenu i identično brze kao završni proizvod. Tehničari su zaista majstori svog zanata i njima ide sva pohvala za ovaj letnji hit koji verujem može privući publiku, iako u filmu nema polugolih cura.

Film se od sutra 08. jula nalazi u redovnom bioskopskom repertoaru.

Scenario: Džo Karnahan, Brajan Blum I Skip Vuds
Muzika: Alen Silvesti
Direktor fotografije: Mauro Fiore
Montaža: Rodžer Barton, Džim Mej
Uloge: Liam Nison, Bredli Kuper, Džesika Bil, Kvinton Rempejdž Džekson, Šarlto Kopli , Petrik Vilson, Džerard MekRanej, Brajan Blum

Autor:Zoran Gajin