Srpski dokumentaristi na ovogodišnjem izdanju festivala IDFA

Nakon velikog uspeha, koji je prošle godine ostvario film „Druga strana svega“ rediteljke Mile Turajlić, nagrađen na ovom festivalu glavnom nagradom za dugometražni dokumentarni film, i ove godine u glavni takmičarski program IDFA festivala u Amsterdamu, najprestižnijeg festivala dokumentarnog filma na tlu Evrope, uvršteno je jedno srpsko ostvarenje.

Reč je o filmu „Wongar” rediteljke Andrijane Stojković, koji će imati biti prikazan u međunarodnom takmičarskom programu za srednjemetražne dokumentarne filmove. Domaću premijeru je imao na ovogodišnjem Martovskom festivalu, na kome je osvojio Grand Prix za najbolji film. Pored toga, u selekciji najboljih festivalskih filmova na IDFA festivalu je film „4 godine u 10 minuta“ reditelja Mladena Kovačevića.

Mladi talenti, reditelj Danilo Ceković i montažerka Ana Ristović prisustvovaće IDFAcademy programu, i to nakon što je IDFA proglasila njihov projekat „Dnevnik ozbiljnog prestupnika“ najboljim projektom Rough Cut Boutique programa na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu. Na isti IDFA program primljen je i reditelj-producent Miloš Ljubomirović, autor projekta „Nemoj da se vraćaš“.

Svi pomenuti filmovi i projekti podržani su na konkursima Filmskog centra Srbije.

Pored već pomenutih autora i producenata, domaću delegaciju na IDFA činiće: Iva Plemić, producent, Miroslav Mogorović, producent,  João Ribeiro, snimatelj, M. Cem Öztüfekçi, montažer i distributer,  Mira Janjetović, glumica; Ana Otašević, predsednica Izvršnog odbora DokSrbija,  i Biljana Tutorov, rediteljka i producent. Na čelu delegacije biće direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jevtić; a koordinator delegacije je Jovana Nikolić.

Filmski centar Srbije biće domaćin Forum ručka na glavnom događaju IDFA marketa 20.11.2018. godine.