15 filmova u trci za Oskara u distribuciji MCF-a

Izvor: Filmske radosti
31/10/2017 - 09:30

Američka akademija za filmsku umetnost i nauku saopštila je da su ove godine 92 zemlje podnele kandidaturu za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Od toga, srpska distributerska kuća MCF MegaCom film otkupila je ukupno 15 filmova. Devet finalista biće odabrano krajem 2017. godine, a nominacije će zvanično biti objavljene 23. januara 2018. godine.

Među filmovima u distribuciji MCF MegaCom filma našli su se predstavnici kinematografija iz celog sveta - Argentine, Austrije, Belgije, Bugarske, Francuske, Nemačke, Mađarske, Izraela, Kirgistana, Norveške, Poljske, Rusije, Srbije, Južnoafričke Republike, i Švajcarske.

Publika u Srbiji je imala priliku da pogleda neke od ovih filmova u bioskopima, kao što su bugarski film „Slava“, Petra Velčanova i Kristine Grozeve, mađarski film „Na telu i duši“ rediteljke Ilidiko Enjedi, kao i domaći film „Rekvijem za gospođu J.“ Bojana Vuletića.

Možda najistaknutiji film u ovoj kategoriji je porodična tragedija „Fokstrot“, izraelskog reditelja Samuela Maoza, koja je osvojila Gran pri žirija festivala u Veneciji, a donosi nam priču o roditeljima vojnika koji je poginuo na dužnosti. Film istražuje načine na koje tuga utiče na pojedince i cela društva, i kako se provlači kroz generacije.

Ruski kandidat za Oskara, film „Bez ljubavi“ reditelja Andreja Zvjaginceva, osvojio je nagradu žirija na Filmskom festivalu u Kanu. Film prati bračni par koji prolazi kroz razvod i pokušava da pronađe svog sina, koji je nestao usred jedne od njihovih svađa.

Predstavnik nemačke kinematografije, drama „Niotkuda“ reditelja Fatiha Akina, doneo je nagradu glavnoj glumici Dajani Kruger na Filmskom festivalu u Kanu. Film donosi priču o Katji, čiji se život zauvek menja kada se DNK analizom ustanovi da ostaci pronađeni na mestu bombaškog napada pripadaju njenom mužu i sinu. Da bi bila sigurna da krivci neće izbeći kaznu, Katja uzima pravdu u svoje ruke.

Filmovi koje je MCF otkupio su:

Argentina – „Zama“ (Zama), Lucrecia Martel
Austrija – „Srećan kraj“ (The happy end), Mihael Haneke
Belgija – „Vernost“ (Le Fidèle), Mikael Roskam
Bugarska – „Slava“ (Glory), Petar Velčanov i Kristina Grozeva
Francuska – „120 otkucaja u minuti“ (120 battements par minute), Robin Kampij
Nemačka – „Niotkuda“ (In the fade), Fatih Akin
Mađarska – „Na telu i duši“ (On Body and Soul), Ilidiko Enjedi
Izrael – „Fokstrot“ (Foxtrot), Samuel Maoz
Kirgistan – „Kentaur“ (Centaur), Aktan Abdukalikov
Norveška  - „Telma“ (Thelma), Joakim Trier
Poljska – „Tragom kostiju“ (Spoor), Agnješka Holand
Rusija – „Bez ljubavi“ (Loveless), Andrej Zvjagincev
Srbija – „Rekvijem za gospođu J.“, Bojan Vuletić
Južnoafrička republika – „Rana“ (The wound), Džon Trengov
Švajcarska – „Božanski poredak“ (The divine order), Petra Biondina Volpe
Navedni filmovi naći će se na predstojećim filmskim festivalima u Srbiji, kao i na redovnom bioskopskom repertoaru.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.