Advertisement Section

Ove godine, zbog epidemije, neće biti javnih bioskopskih projekcija, već će svi filmovi koje odabere i nagradi stručni žiri, biti prikazani putem interneta, a kasnije, kada to bude dozvoljeno, i u zatvorenom prostoru. Sedište 49. Revije ove godine je u Beogradu, u Dobračinoj 15.

Žiri u sastavu Gradimir Stojković, pisac, Zoran Stefanović, pisac, Strahinja Savić, reditelj, Snežana Trstenjak, reditelj i animator i dr Marko Stojanović, etnolog će na svečanosti povodom zatvaranja proglasiti dobitnike nagrada 29. juna.

Na 49. reviji biće dodeljene sledeće nagrade: Grand prix, prva, druga i treća nagrada za film i nagrade za najbolji scenario (ili ideju), kameru, montažu, zvuk (ili dizajn zvuka) i režiju. Predviđena je i nagrada za najuspešniji klub i najuspešnijeg mentora kao i nagrada za najgledaniji film na sajtu. Ove godine biće dodeljene i nagrada Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i nagrada Etnografsko – antropološkog društva Srbije. Sve nagrade se dodeljuju u dve starosne kategorije – od 7 do 15 godina i od 15 do 19 godina, odnosno za decu iz osnovnih škola i srednjoškolce.

Kako Revija nije komercijalnog karaktera i organizuje se u cilju predstavljanja, popularisanja, afirmisanja i unapređenja filmskog stvaralaštva najmlađih filmskih stvaralaca, sve filmove publika će moći da pogledate besplatno putem sajta filmskarevija.com tokom sva četiri festivalska dana.

Prva Revija održana je 1961. godine kao Revija filmova pionira Jugoslavije pod geslom „Bolje da se deca igraju filmom nego film decom“. Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije je njen pravni naslednik. Poslednjih 18 godina Revija je održavana u Beogradu, u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Tradicionalno, Reviju pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije i Jugoslovenska kinoteka, a ove godine generalni pokrovitelji Revije su Fondacija za mir i rešavanje kriza i asocijacija Civis.

Centar amaterskog filma Srbije osnovan je na neodređeno vreme kao dobrovoljno, nestranačko, nevladino, nedobitno udruženje građana radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva u oblasti kulture, medija i obrazovanja kroz razvoj i predstavljanje amaterskog, neprofesionalnog, alternativnog filma. Centar je pravni naslednik Centra organizacije amaterskog filma Jugoslavije sa sedištem u Beogradu, Trg republike br 3. Predsednik Centra amaterskog filma Srbije je Vladimir Anđelković.

Boris Vukobrat je već više decenija jedan od najuspešnijih Srba u dijaspori. U svojstvu osnivača i Predsednika dokazao se kao humanista i filantrop kroz aktivnosti Fondacije za mir i rešavanja kriza sa sedištem u Švajcarskoj i kroz rad u CIVIS – Asocijaciji nevladinih organizacija Jugoistočne Evrope sa sedištem u Beogradu. Kroz svoj rad na pomirenju i rešavanju kriza na prostoru Balkana, ali i na ekonomskom povezivanju Francuske i Rusije i drugih zemalja Boris Vukobrat odlikovan je sa dve Legije časti i nominovan nekoliko puta za Nobelovu nagradu za mir.

Ime naroda
  • Save
Previous post Film „Ime Naroda” Darka Bajića otvara Festival evropskog filma Palić
Specijalno vaspitanje
  • Save
Next post Selekcije filmova „Kultni klasici“ i „Nostalgija“ na Somborskom filmskom festivalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap