Advertisement Section

Našu zemlju, u ulozi žirija, predstavljaće tinejdžeri i tinejdžerke iz Vlasotinca, Kraljeva, Banatskog Karlovca, Pančeva, Niša, Novog Sada, Bajine Bašte, Obrenovca, Rumenke, Crvenke, Rataja, Stare Pazove, Banatskog Dvora, Velike Plane, Inđije, Banatskog Novog Sela, Bačke Palanke, Čačka, Priboja, Svilajnca, Krepoljina, Aleksinca, Gornjeg Milanovca, Vranja, Dobanovaca, Zemuna, Zvezdare i Novog Beograda.

Mladi žiri u našoj zemlji imaće priliku da u periodu od 23. do 25. aprila na onlajn platformi Festival Scope pogleda tri nominovana filma, da u nedelju 26. aprila sa svojim vršnjacima iz Srbije putem Zoom platforme diskutuje o filmovima i temama koje oni pokreću, a nakon toga i, zajedno sa vršnjacima širom Evrope,  donese finalnu odluku ko će ove godine postati laureat Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije!

Panel diskusije, koje će biti organizovane u manjim grupa, moderiraće autorski tandem popularne Marka žvake – Dušan Čavić i Dušan Šaponja. Ovaj dvojac koji na svojstven, kreativan i atraktivan  način na svom youtube kanalu predstavlja važne društvene probleme, tradicionalno, već četvrtu godinu za redom, deo je ove filmske manifestacije u Srbiji.

Nakon zbrajanja glasova mladog žirija iz gotovo svih delova Evrope, u nedelju od 16 časova biće upriličena ceremonija proglašenja pobednika i dodele Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije koju će voditi mlada belgijska glumica i rediteljka, sedamnaestogodišnja Ivana Noa, a događaj će se uživo prenositi na sajtu evropske filmske nagrade.

U trci za ovu prestižnu nagradu nalaze se tri igrana filma „Moj brat juri dinosauruse“ (r. Stefano Čipani), „Moje neverovatno leto sa Tes“ (r. Stiven Vauterlod) i „Roka menja svet“  (r. Katja Benrat).

Interesantno je da su svi ovogodišnji nominovani filmovi debitanska ostvarenja, kao i da su svi adaptacije književnih dela.

Evropska filmska akademija ustanovila je ovaj kulturno – edukativni događaj pre devet godina, a sada se zbog pandemije virusa korona po prvi put realizuje u virtuelnom formatu.

Globalni organizator Nagrade mlade publike je Evropska filmska akademija (EFA), uz podršku filmskih fondova – Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) i Kreativna Evropa MEDIA programa Evropske unije.

Organizator događaja u Srbiji je program Slobodna Zona Junior, u saradnji sa festivalom Slobodna Zona, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Pan Hrstka
  • Save
Previous post Prvi film Gorana Paskaljevića na YT kanalu Filmskog centra Srbije
We are one
  • Save
Next post SFF deo besplatnih svetskih filmskih festivala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap