Almodovar predsednik žirija 70. kanskog festivala

Izvor: Filmske radosti | SEEcult.org
04/02/2017 - 10:15

Španski reditelj i scenarista Pedro Almodovar predsedavaće žirijem 70. Filmskog festivala u Kanu, čije će jubilarno izdanje biti održano od 17. do 28. maja.

U odgovoru na poziv čelnika Kanskog festivala Pjera Leskura i Tjerija Fremoa, Almodovar je istakao da je srećan što će biti u mogućnosti da proslavi veliki jubilej tog festivala i da se oseća tim povodom privilegovanim.

„Zahvalan sam, počastvovan i oduševljen. Svestan sam odgovornosti koju nosi sa sobom pozicija predsednika žirija i nadam se da sam dorastao tom poslu. Mogu samo da kažem da ću se u potpunosti posvetiti – i telom i dušom, ovom zadatku, koji je i privilegija i zadovoljstvo”, poručio je Almodovar, koji je učestvovao pet puta u trci za Zlatnu palmu u Kanu.

Almodovarovim filmom „Loše vaspitanje” otvoren je Kanski festival 2004. godine, a njegov lik bio je na posteru 60. festivalskog izdanja.

Za film „Sve o mojoj majci” dobio je nagradu za režiju, za „Volver” je nagrađan za scenario.

U takmičarskom programu učestvovao je još i filmovima „Prekinuti zagrljaji” i „Džulijeta”.

Ostali članovi žirija 70. Kanskog festivala biće objavljeni sredinom aprila, saopštili su organizatori.

Prošle godine žirijem 69. Filmskog festivala u Kanu predsedavao je australijski reditelj, scenarista i producent Džordž Miler, a Zlatna palma pripala je britanskom filmskom veteranu Kenu Louču za angažovanu dramu „Ja, Danijel Blejk” o problemima zdravstvenog sistema u Britaniji. Louč je time postao dvostruki dobitnik glavne nagrade u Kanu, koju je osvojio i pre deset godina za film „Vetar koji njiše ječam”.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.