Advertisement Section

Areta Frenklin je na vrhuncu slave u januaru 1972. godine, odlučila da se vrati tamo gde je i počela, u svet gospel muzike. Za samo dva dana snimila je album Amazing Grace u crkvi New Temple Missionary Baptist u Kaliforniji sa crkvenim horom Džejmsa Klivlenda. Na ovom albumu, između ostalih, Frenklin peva pesme poput  „Ain’t no mountain high enough“, „Have I Got Over“, „Precious Memories“ i 11-minutnu verziju „Amazing Grace“.

Rezultat je neverovatan što se i očekivalo od kraljice soula, a ovaj album ostaje do dan danas najprodavaniji gospel album svih vremena. Dokumentarni film o snimanju tog albuma čekao je čak 46 godina da ugleda svetlost dana. Reditelj filma Sidni Polak je zaboravio da koristi klapu, uređaj koji se koristi za sinhronizaciju zvuka i slike, i nikada nije uspeo da sinhronizuje snimak zbog analogne tehnike. Areta Frenklin, koja je tada već imala 31 pesmu na vrhu američkih top lista, nije dozvolila prikazivanje ovog filma. Alan Eliot je preuzeo projekat i 2008. godine uz pomoć digitalne tehnologije, sa timom tehničara, uspeo da sinhronizuje sliku i zvuk. Odobrenje da se od ovog materijala napravi dokumentarni film je stiglo tek nakon smrti Arete Franklin, od njene nećake Sabrine Ovens.

U okviru takmičarske Regionalne selekcije – Horizonti Balkana 11. novembra, takođe, u Kombank dvorani biće srpska premijera kontraverznog hrvatskog filma „Dnevnik Diane Budisavljević“ rediteljke Dane Budisavljević.

Ovo je istinita priča o Diani Budisavljević humanitarki i aktivistkinji iz Zagreba koja je organizovala akciju spasavanja i zbrinjavanja srpske dece iz ustaških logora tokom Drugog svetskog rata. Koristeći svoje austrijsko poreklo, Diana je pozvala vlast, crkvu i Crveni krst da spasu barem decu iz logora. Nakon što niko nije preuzeo odgovornost, odlučila je da iz svog stana organizuje akciju koja je do kraja rata spasila više od deset hiljada dece! Rediteljka Dana Budisavljević tokom posete Jasenovcu 2010. godine dobija od tadašnje upravnice memorijalnog centra Dianin dnevnik, koji je zapis o gotovo nepoznatom junaštvu Diane i njenih prijatelja i odlučuje da na osnovu njega snimi film.

Dana Budisavljević rođena je 1975. u Zagrebu. Diplomirala je na Odseku za filmsku i TV montažu na ADU u Zagrebu. Debitovala je dokumentarnim filmom Sve 5!, a širu popularnost stekla je porodičnim filmom Nije ti život pjesma Havaja koji je prikazan na Slobodnoj Zoni 2012.

„Dnevnik Diane Budisavljević“ je njen prvi autorski dugometražni film. Premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2019. godine, na kojem je osvojio šest nagrada („Velika Zlatna Arena“ za najbolji film, „Zlatna arena“ za režiju, Nagrada ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, Nagrada publike „Zlatna vrata Pule“, „Zlatna arena“ za muziku, „Zlatna arena“ za montažu).

Tokom trajanja festivala u Beogradu, projekcije će biti organizovane u pet sala – Kombank dvorana, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Muzeju Jugoslovenske Kinoteke i Art Bioskopu u Kolarčevoj Zadužbini. U Novom Sadu projekcije će biti održane u Kulturnom centru Novog Sada, a u Nišu u „Cineplexx“ bioskopima.

Karte za Svečano otvaranje, „Areta Frenklin: Amazing Grace“ i premijeru filma „Dnevnik Diane Budisavljević“, mogu se kupiti od danas na biletarnicama Kombank Dvorane i Tickets servisa.

Ovogodišnji festival su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije,  Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut, EU Info centar.

Fim Svetozar Marković, Darko Bajić
  • Save
Previous post Počelo snimanje filma „Svetozar Miletić“ u režiji Darka Bajića
Green fest 2019
  • Save
Next post Green Fest prikazuje svetske hitove u Beogradu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap