Advertisement Section

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS i njegov osnivač i direktor, Mladen Vušurović, ovogodišnji su dobitnici nagrade „Kapetan Miša Anastasijević” za promociju dokumentarnog filma.

Priznanje koje se dodeljuje za najuspešnije pojedince, preduzetnike i institucije Vušurović je dobio za „predan i požrtvovan dugogodišnji rad, za jasnu viziju koja ga je vodila da BELDOCS međunarodni festival dokumentarnog filma iz godine u godinu unapređuje i uzdigne među najprestižnije evropske festivale dokumentarnog filma koji su podržani od strane ‘Media’ programa ‘Kreativne Evrope’ već treću godinu za redom,  po četiri osnova, i podprojekta godišnje”.

U obrazloženju nagrade se navodi da se dodeljuje „i za doprinos snažnom razvoju srpske kreativne dokumentaristike, hrabrost i odvažnost da se dokumentarni film dovede u Veliku dvoranu Centra „Sava“ pred više od 2.700 gledalaca na jednoj projekciji, čime je vratio Beograd i Srbiju na mapu evropskih značajnih centara dokumentarnih festivalskih dešavanja”.

Nagrada će biti uručena u četvrtak, 28. marta u Rektoratu Beogradskog univerziteta, u Kapetan-Mišinom zdanju u Beogradu, u 14 sati.

Priznanje „Kapetan Miša Anastasijević” se već 18. godinu dodeljuje najuspešnijima iz oblasti privrednog i društvenog stvaralaštva u Srbiji u toku jedne godine, a u okviru projekta „Put ka vrhu”, koji zajednički sprovode Privredna komora Srbije, Novosadski i Beogradski univerzitet i Agencija „Media invent” iz Novog Sada.

BELDOCS je tokom minulih jedanaest godina postao najvoljeniji prolećni festival dokumentarnog filma, koji okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike. I ove godine, festival nastavlja sa kvalitetnim i premijernim programom, izgrađujući i edukujući svoju publiku, nudeći sem domaće i međunarodnu selekciju brojne prateće programe. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je svoje premijere upravo na BELDOCS-u.

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS, koje se održava od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Teslin narod
  • Save
Previous post Američka premijera i nagrada za „Teslin narod“ Željka Mirkovića
Filmski festival Frajburg
  • Save
Next post Odjeci međunarodnog filmskog festivala u Frajburgu odzvanjaju širom sveta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap