Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma otvoren u Domu omladine

Izvor: Filmske radosti
02/04/2017 - 03:15

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma otvoren je 30. marta u Domu omladine Beograda projekcijama filmova Puriše Đorđevića i Ljubiše Samardžića, u prisustvu te dvojice veterana srpske kinematografije, i uz dodelu nagrade za životno delo reditelju, scenaristi i producentu Miroslavu Bati Petroviću.

Mnogobrojnoj publici obratili su se sa svojih mesta u prvom redu Puriša Đorđević (93) i Ljubiša Samardžić (81), pozdravljeni burnim aplauzom, naročito Samardžić, koji zbog teške bolesti dugo nije viđen u javnosti.

“Nemam reči, uzbuđen sam. Moj dokumentarni film je pao u vreme kada me zdravlje ne služi, ali u svakom slučaju idemo dalje”, rekao je popularni glumac, reditelj i producent. “Ponosan sam što ste organizovali jako dobru manifestaciju koja će živeti duže nego ja, logično. Dosta se u ovom prostoru izmenilo. To me dira, ali i pospešuje. Drago mi je što vidim da će na programu biti i filmova iz naših bivših republika”, rekao je Samardžić.

Reditelj i scenarista Puriša Đorđević istakao je da je “lepo što je toliko publike ovde, ali je ustvari najlepše što je Ljubiša ovde”.

“Ja sam u godinama kada se teško govori i zato, molim vas, prekidam”, dodao je Đorđević.

Prethodno je predsednik festivalskog Odbora i zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović uručio nagradu za životno delo Miroslavu Bati Petroviću koji je rekao da nije očekivao to priznanje i da ga čini srećnim, a pomalo i tužnim.

“Srećan sam jer je prepoznata moja dugogodišnja posvećenost filmu. Ja jesam ceo život posvetio filmu i to traje već 50 godina. Davne 1967, baš krajem marta, upisao sam kurs za kino amatere u legendarnom Kino klubu Beograd. Srećan sam i što mi se nagrada uručuje baš u ovoj dvorani. Tu sam proveo 25 najlepših godina svoje mladosti. Kada su 1969. stariji članovi pretvorili Kino klub Beograd u profesionalno preduzeće, mlade autore su izbacili, a ja sam sa grupom vršnjaka došao u Dom omladine, tu smo formirali filmski klub, koji sam potom vodio 25 godina, najpre volonterski, od 1974. u stalnom radnom odnosu, a od 1979. sam bio urednik filmskog programa. U ovoj sali sam naučio sve što treba da znam o filmu, tu sam izgradio svoj filmski ukus. U ovoj sali sam provodio više vremena nego kod kuće i ovu salu vrlo često sanjam”, rekao je Petrović.

“Hvala svima koji su odlučili da mi dodele nagradu, a da malo imitiram Amerikance – hvala i mojoj porodici koja me podržava, a bogami i trpi”, dodao je Petrović uoči projekcije svog kratkog filma “Ko puši dobar je u duši”, u produkciji njegove filmske kuće “Fiks Fokus”.

 “Ove godine uspeli smo da u saradnji sa Domom omladine kao organizatorom, novim umetničkim direktorom Bobanom Jevtićem i novim konceptom, stavimo akcenat na domaći. Boban Jevtić je skrenuo pažnju na brojne radionice koje su organizovane u želji da se Festival okrene profesionalcima i mladim ljudima koji se bave filmom.

Na otvaranju 64. Martovskog festivala prikazan je kratki film “Bunker 93” Puriše Đorđevića, koji je o svom najnovijem ostvarenju koje je nastalo na osnovu materijala o bunkerima, snimljenog za vreme rada na filmu “Skerco”.

“Učestvujući u Drugom svetskom ratu, imao sam neprijatne susrete sa bunkerima. Snimio sam mnogo filmova od tada, najviše dokumentarnih, te se dogodilo da sam u tom žanru imao i dela označena kao filmske poeme. ‘Bunker 93’ je jedna poetska misao, i kao i svaka misao, sadrži montažu slika koje mogu da iznenade jedna drugu. Snimajući film ‘Skerco’, u okolini Obrenovca i reke Save, usput sam snimao ostatke bunkera, sa nejasnom idejom - da će možda jednog dana nečemu poslužiti. Danas, kada su mi 93 godine, evo ih pred vama, montiranih u stilu Slavka Vorkapića, bunkeri koji su ubijali, usput ubijani klaviri, pejsaži, usamljeni ljudi i konji, zajedno”, naveo je Đorđević u opisu svog filma za festivalski program.

Publiku na otvaranju 64. Martovskog festivala posebno je dirnuo dugometražni film “Panta rei” Ljubiše Samardžića, u produkciji njegove kuće Sinema dizajn.

To je biografski film i dokumentarni prikaz jednog vremena, kroz svedočanstvo Samardžića kao naratora, počev od skromnog detinjstva u posleratnoj Jugoslaviji, preko putešestvija do Beograda, studija na Akademiji za film i TV do bogate profesionalne karijere i detalja iz privatnog života.

Najavljeni su i omaži nedavno preminulim rediteljima Krsti Škanati i Lazaru Stojanoviću, a ulaz na projekcije njihovih filmova je besplatan.

Selektori festivalskog programa su Dragan Nikolić (dokumentarni filmovi duži od 50 minuta), Ivana Todorović (dokumentarci do 50 minuta), Nenad Popović i Maša Nešković (kratki igrani film – međunarodna selekcija), Pavle Vučković (kratki igrani - nacionalna selekcija), Nikola Majdak (animirani film), Marta Popivoda (eksperimentalni film i video art).

Medju filmovima u revijalnom programu su tri ekskluzivne projekcije – “Prostor između: Marina Abramović i Brazil” Marka del Fiola o jednoj od najpoznatijih svetskih umetnica performansa, rođenoj u Beogradu, zatim premijera filma Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina “Svaka dobra priča je ljubavna priča”, koji je do sada prikazan samo na ZagrebDoxu, te film “Trst - Jugoslavija” o potrošačkoj groznici iz 70-ih i 80-ih godina, posmatranoj sa italijanske strane.

Cena ulaznice je 200 dinara po terminu projekcija, a ulaz na omaž programe Krstu Škanati i Lazaru Stojanoviću je besplatan. Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan za studente, koji sa overenim indeksom mogu preuzeti ulaznice na info pultu u holu DOB-a na dan projekcije od 10 časova.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.