Berlinski pobednik obeležio treći dan Slobodne Zone

Izvor: Filmske radosti
13/11/2016 - 17:30

Protekli dan Slobodne Zone obeležila su snažna filmska ostvarenja koja svojom angažovanošću otvaraju pitanja  za promišljanje važnih društvenih i istorijskih tema.

Prepuna sala Doma omladine dočekala je ovogodišnjeg pobednika Berlinala „Požar na moru”, Đanfranka Rosija, koji oslikava aktuelnu globalnu migrantsku krizu i predstavlja moćnu i poetsku dokumenarnu priču koja gledaocu prikazuje svet kakav jeste.

Film o „šahovskom Mocartu”, velemajstoru i svetskom šampionu Magnusu Karlsenu, norveškog reditelja Bendžamina Rija, prikazan je u Kinoteci.  Publici je omogućeno da zaviri u zatvorenu “sportsko-šahovsku” zajednicu, ali i da neposredno prisustvuje sazrevanju pravog modernog genija.

Reditelji Samir Mehanović („Izmaglice Srebrenice”), Arsen Oremović („Treći”) i Igor Bezinović („Kratki obiteljski film”) predstavili su svoje radove u Muzičkoj kući Metropolis u okviru novog pratećeg programa Slobodne Zone Kafa sa autorom. U nastavku druženja sa autorima, o svojim motivima stvaranja filmova, sa moderatorkom Mašom Seničić, razgovorali su Andre Žil Mata („Kako sam se zaljubio u Evu Ras”) i Sintija Žil koja je u petak održala prvi Zona Masterklas na temu filma kao korespodencije: Kuda ide savremena kinematografija?

Alehandra Vasaljo, istoričarka feminizma i politike rodne ravnopravnosti, rediteljka i plesačica argentinskog pokreta Odudwa, podelila je neke od ličnih impulsa za stvaranje svog prvog dugometražnog dokumentarca „Žene plešu sećanja”, čije je prikazivanje bilo tema drugih „Noćnih razgovora” pod nazivom „Duhovi sećanja”.

Pored autorke dokumentarca o argentinskim ženama, majkama i sestrama „nestalih” u Prljavom ratu – koje svakog 24. marta, obučene u crveno, izlaze na ulice Buenos Ajresa igrajući afroamerički ples, dozivajući uspomene, u ritmu bubnjeva pretvarajući bol u umetnost i oslobađanje – sagovornice Noćnih razgovora bile su antropološkinja Jelena Vasiljević kao i producentkinja Dijana Mlađenović i Vesna Teršelič ispred Centra za suočavanje sa prošlošću Documenta iz Zagreba.

Rediteljka Alehandra Vasaljo je naglasila realnost diktature i zločina,  i stavila akcenat na način na koji se ona sprovodila. Na pitanje moderatora da li dolazi do razumevanja diktature kao ambivalentnog događaja predstavljenog u pozitivnom svetlu, rediteljka je odgovorila kako je to upravo slučaj sa Argentinom gde neoliberlne, desničarske vođe pokušavaju da preformulišu istoriju diktature što se konkretno vidi u tome da se u javnosti predstavlja da je bilo svega 6 000 žrtava umesto 30 000.

Tokom sutrašnjih „Noćnih razgovora” nakon filma „Treći” Arsena Oremovića, zajedno sa gostom selekorom Viktorom Ivančićem, novinarom BIRN-a Slobodanom Georijevim i Ksenijom Radovanović iz Ministarstva prostora i inicijative Ne davimo Beograd, diskutovaće se o ulozi politike, kancerogenog uticaja nacionalizma, ali i korupcije i političkih zakulisnih radnji na sport (ne samo fudbal) u Hrvatskoj i regionu.

Pored filmova „Beskrajna poezija”, „Ljubavnci i despot”, između ostalih, na filmskom programu u nedelju 13. novembra, očekuje nas i premijera domaćeg filma „Zaveštanje”, Ivana Jovića, svojevrsnog arhiva na stotine zabeleženih priča žrtava koje su preživele holokaust u Nezavisnoj državi Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.