Advertisement Section

Dokumentarac „Mrtve duše”, najduži film u dosadašnjoj istoriji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, biće prikazan u nedelju, 12. maja u 12 sati u Jugoslovenskoj kinoteci. Delo nastalo u francusko-švajcarsko-kineskoj koprodukciji, režirao je Vang Bing, a traje 496 minuta – osam sati i 16 minuta.

U provinciji Gansu na severozapadu Kine leže ostaci brojnih zatvorenika, napuštenih u pustinji Gobi pre 60 godina. Proglašeni za ultradesničare u kampanji Komunističke partije 1957. godine usmerene protiv desnice, oni su umrli od gladi u logorima Jiabiangou i Mingshui. Film nas poziva da se sretnemo sa preživelima iz logora kako bismo iz prve ruke saznali ko su ti ljudi, kakve teške trenutke su bili primorani da izdrže i šta je to postalo njihova sudbina.

Film se prikazuje u programu „Meteori”, selekciji hibridnih, igrano-dokumentarnih i arthaus filmova, koja je započeta prošle godine u Muzeju savremene umetnosti (MSU) u Beogradu kao jedna od novih selekcija Beldoks festivala. Ideja je da se publici približi drugačija shvatanja o filmu, kroz raznolike načine produkcije i nastanka audio-vizuelnih dela. Program je nastao po uzoru na saradnje između muzeja i festivala kao što su: Forum i Forum Expanded na Berlinalu (projekcije arthaus filmova u galerijama i muzejima u Berlinu), FID Marsej – MSU u Marseju, Film Society Of Lincoln Center u MoMi u Njujorku i Cinema du reel u Centre Pompidou u Parizu

U programu „Meteori”, između ostalih, prikazuju se: „I dalje snimamo”, o dva studenta umetnosti koji tokom četiri godine rata u Siriji zapisuju istinu snimajući tok sukoba u gradu koji kontrolišu pobunjenici, koji je na festivalu u Veneciji osvojio čak sedam nagrada. „Heimat je prostor u vremenu” u kojem reditelj Tomas Hejse pronalazi kofer sa pismima svoje porodice od kraja 19. veka do danas i iščitava ih u filmu koji obuhvata najmračniji period nemačke istorije ili „Kralj sunce” Alebrta Sera koji slika smrt francuskog kralja u modernoj umetničkoj galeriji, delo nagrađeno Gran prijem festivala FID Marseille, jednog od najvećih festivala za hibridne zanrove.

  • Save
Previous post Instalacija italijanskog umetnika Alfreda Pirija u Jugoslovenskoj kinoteci od 15. maja
Fotografija Pilar Miro na snimanju filma "Beltenebros" / Egeda / Archivo Lluís Benejam
  • Save
Next post Filmovi Pilar Miro otvaraju 12. Španski metar
Share via
Copy link
Powered by Social Snap