Advertisement Section

Deseti, jubilarni, Međunarodni festival queer filma „Merlinka“  održaće se od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda.

U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država. Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih. U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.

Prema rečima Predraga Azdejkovića, umetničkog direktora i osnivača festivala, ovogodišnji festival se organizuje pod sloganom „Uprkos svemu“, jer nije bilo lako doći do ove dvocifrene brojke:

„Festival se i danas percipira kao geto LGBT populacije iako se mi trudimo da Merlinku predstavljamo kao svaki drugi filmski festival u Beogradu, koji pre svega slavi kvalitetan film, što naš ovogodišnji program svakako dokazuje. Takođe, mogu slobodno reći da je Merlinka festival ove godine posvećen i našoj dijaspori koja vredno snima, tako da nam dolaze dva filma, američko-kineski „Mali Majlo“ koji je režirao Drago Lazetić i kanadski film „Švarci“ u režiji Aleksa Vujoševića. Obojica će biti gosti festivala”, rekao je Azdejković.

Festival otvara dugoočekivana premijera filma „Srećni princ”, rediteljskog debija poznatog glumca Ruperta Evereta . Reč je o dirljivoj dramatizaciji poslednjih godina izgnanstva velikog pisca Oskara Vajlda, moćnoj alegoriji strasti i iskupljenja prikazanoj na prestižnim festivalima Berlinale i Sundance.

Za muzički deo ceremonije svečanog otvaranja festivala i dobru atmosferu biće zadužene Bojana Stamenov, predstavnica Srbije na Evroviziji 2015 i Dajana Ho, beogradska dreg kraljica.

U subotu, 8. decembra u 19:30 u sali Amerikana Doma omladine Beograda, biće premijerno prikazan dokumentarni video „Među ljudima: Život i gluma“ reditelja Želimira Žilnika, uz razgovor sa rediteljem. Video povodom izložbe „Shadow Citizens assemblage“ ističe sećanja i komentare glumaca amatera u kombinaciji sa scenama iz filmova u kojima su učestvovali kao „protagonisti”, pomešanim sa snimcima ekipe koja radi na setovima Žilnikovih filmova. Video deluje kao podsetnik Žilniku o talentima i stvarnim iskustvima njegovih učesnika, koji su inspirisali ovog filmadžiju da artikuliše svoje narativne teme i definiše svoje izmišljene likove. Istovremeno, video dokumentuje kako su učesnici filma doživeli nove susrete i solidarnost u „filmskom kolektivu”.

U danima festivala, biće prikazano više aktuelnih dugometražnih igranih i dokumentarnih ostvarenja, koja mesecima unazad bude veliku pažnju kritike i javnosti, poput paragvajskog filma „Naslednice“, dobitnika dva Srebrna medveda iz Berlina, rediteljskog debija Ruperta Evereta „Srećni princ“, francuskog filma sa Vanesom Paradi „Nož + srce“, nagrađivanog argentinskog filma „Merlinka“, irskog filma „Vita i Virdžinija“ o ljubavnom životu Virdžinije Vulf, u Keniji zabranjivanog filma „Rafiki“, tajvanskog filma „Legenda o kamenu“, brazilskog „Tvrdokorna farba“ i mnogih drugih.

Gosti festivala biće mnogobrojni autori, reditelji, glumci i producenti, među kojima britanski producent Peter Milar (tajvanski film „Legenda o kamenu“, austrijski glumac Gregor Kolhofer (film „Mathias”), reditelj Drago Lazetić (kinesko-američki film „Mali Majlo”), rediteljke Maša Zia Lenardič i Anja Wutej (slovenačko-nemački film „Diskonektovana), reditelj Jan-Peter (nemački film „Rick”), reditelj Branislav Kostić (srpski kratki film „Zid”), poducentkinja Naho Kawakatsu (japanski film „Stari narcis”)…

Svečano zatvaranje festival i proglašenje najboljih filmskih ostvarenja zakazano je za nedelju, 9. decembra u 21h, u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Najbolje filmove desetog Merlinka festivala (igrani, dokumentarni, kratki, animirani, Noizzmaker  i specijalna nagrada festivala) biraće žiri u sastavu: Aileen Pinkert (LGBT filmski festival Hamburg), Yony Leyser (reditelj i prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac) i Vladana Vasić (Sarajevski otvoreni centar koji organizuje Merlinka festival u Sarajevu). Takođe, prvi put ove godine publika će birati najbolji ultra-kratki film, koji traje do 5 minuta.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja nastupiće Ivana Rašić – SAJSI MC i Tijana Rašić.

U okviru pratećeg programa biće organizovana tribina „Seksualno nasilje – zakon jače(g)“, izložba fotografija „Životi u tranziciji – LGBTQ Srbija“ autora Slobodan Ranđelović (New York, USA) , kao i dve književne večeri: „Filmovane queer knjige“ i „Domaća queer književnost“.

Merlinka festival se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda u znak sećanja na Vjerana Miladinovića Merlinku, uz podršku brojnih pokrovitelja, partnera i prijatelja festivala. „Merlinka“ festival se pored Beograda organizuje u Sarajevu, Tuzli, Novom Sadu, Nišu i Podgorici. Nastao je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji. Festival se pokazao kao uspešan metod u smanjenju homofobije, transfobije i predrasuda prema LGBT populaciji, jer na nekonfliktni način informiše o životima pripadnika LGBT populacije.

Martovski festival
  • Save
Previous post Prijavite svoje filmove za Martovski festival 2019
Strahinja, Stefan Arsenijević
  • Save
Next post Krenulo je snimanje filma „Strahinja“ Stefana Arsenijevića
Share via
Copy link
Powered by Social Snap