Dani savremenog danskog filma u DKC-u

Izvor: Filmske radosti
18/04/2017 - 17:00

U čast stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Danske i Srbije, Ambasada Kraljevine Danske u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Danskim filmskim institutom predstavlja vam Dane savremenog danskog filma.

Pred vama je devet filmova koji odražavaju svu raznovrsnost i kvalitet jedne od vodećih kinematografija u svetu. U selekciji su zastupljeni novi filmovi velikana evropskog filma, poput dvostrukog dobitnika „Zlatne palme“ Bilea Augusta i Oskarovke Suzane Bier, ali i nova autorska imena koja upravo suvereno stupaju na scenu.

Slogan manifestacije odnosi se na gozbu koju ovi filmovi predstavljaju za filmske sladokusce, ali je i lajtmotiv koji se pojavljuje u gotovo svim ostvarenjima u selekciji. „Gozba“ implicira i porodično okupljanje i upravo je to tematska nit koja povezuje ove filmove: dubinsko istraživanje  kompleksnosti porodičnih odnosa, dodatno zakomplikovani novim izazovima koje savremeno društvo nosi. Tako će se porodice suočavati sa dobrovoljnom eutanazijom, naručenom mladom sa Filipina, ljubavnim trouglom u staračkom domu, zamenjenim bebama, potragom za idealnom ljubavlju koja sama sebi postaje svrha, ljubavnom vezom od koje zavisi budućnost najvećeg evropskog cirkusa...

Presek savremenog danskog filma upotpunjuje izbor kratkih filmova koji će biti prikazani u Filmskoj galeriji DKC-a. Posebno nam je zadovoljstvo i čast što će manifestaciju otvoriti Danica Ćurčić, jedna od vodećih zvezda savremenog danskog glumišta. Biće ovo uzbudljiva prilika da se Danica vrati u rodni Beograd i predstavi čak dva filma u selekciji: „Tiho srce“ Bilea Augusta za koji je dobila godišnje nagrade i danske kritike i Danske filmske akademije, kao i ansambl film „Da skratimo priču“. Glumica velikog talenta i specifičnog senzibiliteta, Danica Ćurčić je proglašena i za evropsku glumačku Zvezdu u usponu na Berlinskom festivalu.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.