Advertisement Section

Od utorka 23. do subote 27. jula tekuće godine, u Postirima na ostrvu Brač održaće se deveti međunarodni festivala kratkometražnog filma Postira Seaside Film Festival. Malo ostrvsko mesto ponovno se pretvara u pozornicu na kojoj se prikazuju kratki filmovi iz vrha svetske produkcije. Između ostalih, publika će biti u prilici da vidi ovogodišnjeg dobitnika Oskara u kategoriji kratkog filma, američki „Skin“ Gaja Nativa. 

Na glavnoj pozornici, postirskoj Pjaci, 23. i 24. 7. odvijaće se takmičarski program. Među sjajnim filmovima možemo izdvojiti francuski „Pile Poil“ (Lauroane Escaffre & Yvonnick Muller), dobitnika nagrade za najbolju komediju na najjačem kratkometražnom festivalu Clermont-Ferrand. Na istom festivalu dobitnik nagrade publike bio je francusko-tuniški „Nefta Football Club“ (Yves Piat). Izdvajamo i sjajan rumunski film „The Christmas Gift“ (Bogdan Muresanu) sa partnerskog Cottbus Film Festival. Osim što je na tom festivalu bio laureat, film je dobitnik i brojnih drugih svetskih festivalskih nagrada (Clermont-Ferrand, Berlin Interfilm Festival, Palm Springs ShortFest…). Konkurencija u takmičarskom programu je izuzetno jaka, i neće biti lako izboriti se za postirsku „Zlatnu Srdelu“ (nagradu publike).

Treće večeri na istoj se lokaciji odvija fokus program, ove godine posvećen ženama. Sedam odličnih filmova, odnosno filmskih prikaza ženske snage, upornosti, lepote, rešavanja problema… teško da će koga ostaviti ravnodušnim.

Četvrtog dana na postirskoj Pjaci na programu su hrvatski kratkometražni filmovi. Na programu su: „U ime jagode, čokolade i Duha Svetog“ (Karla Lulić), zatim „Dogovor“ (Filip Lozić), te odlične „Trešnje“ (Dubravka Turić), koji je bio prikazan i u Kau.

Imamo takoće i off-program „Midnight Shorts“ koji se odvija 24. i 27.7. u kultnoj postirskoj uvali Prja. Ovde će na svoje doći noćne ptice, odnosno ljubitelji kasnonoćnih projekcija i nešto drugačijih filmova. Pored spomenutog oskarovca „Skin“,na programu su još 16 vrhunskih kratkih ostvarenja sa svih strana sveta.

Ulaz na sva festivalska događanja tradicionalno je besplatan.

Srbija-Francuska
  • Save
Previous post Potpisan Sporazum o kinematografskoj koprodukciji između Vlade Republike Francuski i Vlade Republike Srbije
ivana grozna
  • Save
Next post Rumunsko-srpski dugometražni igrani film u režiji Ivane Mladenović u zvaničnom programu festivala u Lokarnu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap