Digitalizacija filmskih arhiva

Izvor: Filmske radosti | Danas.rs
26/09/2017 - 14:45

Tomčić je izrazio zadovoljstvo što su strani stručnjaci za digitalizaciju došli u Srbiju kako bi preneli svoja iskustva u tom poslu.Na simpozijumu u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije u Beogradu predavanja će danas održati Brajan Pritčard, Robin Bajker i Rejlin Kejsi koji će govoriti o strategiji pristupa digitalnoj konzervaciji.

Tomčić je istakao da srpske institucije kulture imaju kvalitetnu opremu za digitalizaciju i da su za taj posao obezbeđena potrebna sredstva.On je napomenuo da je Kinoteka prva u Srbiji počela digitlizaciju filmske građe.

Dejan Masliković iz Ministarstva kulture i informisana je istakao da je digitalizacija prioritet Vlade Srbije i tog ministarstva.Prema Maslikoviću, u Evropi je u poslu digitalizacije dosta toga već urađeno, a rezultati su postignuti i u Srbiji, ali sada treba sistemski urediti taj posao.

Regionalni simpozijum o digitalizaciji filmske i televizijske građe organizuju Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Filmskim novostima, RTS i Međunarodnom federacijom filmskih arhiva. 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.