Advertisement Section

Dosadašnji direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jevtić podneo ostavku nekoliko meseci pre isteka mandata, zbog prelaska na drugi posao.

Tim povodom Filmski centar Srbije želi da podseti javnost na brojne uspehe Filmskog centra Srbije u svetu tokom tri i po godine njegovog mandata, počev od toga da je Filmski centar Srbije postao jedini pridruženi član Evropske asocijacije filmskih agencija (EFAD) iz našeg regiona, a izvan Evropske unije, preko reorganizacije rada i konsolidacije kinematografskog sistema u našoj zemlji, uspostavljanja redovne konkursne dinamike i kalendara konkursa, do promocije srpskog filma u inostranstvu i produbljivanja institucionalnih i infrastrukturnih veza srpske sa ostalim kinematografijama.

Posebno treba istaći da je uspostavljena i u potpunosti održana konkursna dinamika, što je, posle podužeg sušnog perioda, od neizmerne važnosti za kontinuitet u radu domaćih filmskih stvaralaca. U pomenutom periodu na konkursima FCS-a podržano je ukupno 536 filmskih projekata (preddigitalizacija bioskopa i stimulacija gledanosti, srpski igrani i dokumentarni filmovi, pomoć u sufinansiranju srpskih manjinskih filmskih koprodukcija…).

Filmski centar Srbije (FCS) dobio je milijardu i pet miliona dinara za budžet u 2018, što predstavlja ne samo znatno uvećanje, već i presedan u novijoj istoriji ovog sektora.

Uspešno je nastavljena i sveobuhvatna saradnja sa programom MEDIA Kreativna Evropa, a zahvaljujući kojem je Srbija zaključno sa poslednjim danom 2018. godine prihodovala 676.939 evra.

Vredi istaći i da je jedanaest bioskopa u Srbiji, koji su deo mreže Europa Cinemas, u 2018.  dobilo ukupno 74.909 evra za evropski program realizovan u 2017. godini. Uspešni su bili i distributeri iz Srbije koji su kroz selektivnu i аutomаtsku podršku dobili sredstvа zа distribuciju evropskih filmovа u nаšim bioskopimа.

“Na crnoj listi”, film Sare Marković i Nikole Dragovića
  • Save
Previous post Šest filmova u domaćem takmičarskom programu 12. Beldocsa
  • Save
Next post Film „Linija života” Darka Bajića uz ovacije otvorio 12. Beldocs festival
Share via
Copy link
Powered by Social Snap