Advertisement Section

Publika FEST-a moći će da pogleda filmove „Zemlja nomada” rediteljke Chloé Zhao, koji je nagrađen Oskarom za najbolji film, režiju i glavnu glumicu (Frances McDormand), „Otac” Floriana Zellera, dobitnik u kategorijama glavna muška uloga (Anthony Hopkins) i adaptirani scenario (Florian Zeller i Christopher Hampton), „Žena koja obećava” čija je rediteljka i scenaristkinja Emerald Fennell dobila Oskara za najbolji originalni scenario, „Zvuk metala” sa nagradama za najbolju montažu i zvuk, kao i film „Minari“ Lee Isaaca Chunga, koji je dobio Oskara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi (Youn Yuh-jung). U užem krugu izbora za najbolji film van engleskog govornog područja našao se film „Čovek koji je prodao svoju kožu” koji je režirala tuniska autorka Kaouther Ben Hania, a biće prikazan u Glavnom takmičarskom programu 49. FEST-a.

Ostvarenje „Zemlja nomada“ kineske rediteljke Chloé Zhao, u prvom planu ima legendarnu glumicu Frances McDormand koja je treći put dobila Oskara za svoju glumu, nakon filmova „Fargo” (1996) i „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” (2017), i mnogih drugih prestižnih priznanja u svetu glume. Ona se tako priključila odabranom društvu od svega četvoro aktivnih glumaca sa po tri Oskara, koji još čine Meryl Streep, Jack Nicholson i Daniel Day-Lewis. Chloé Zhao je postala druga žena u istoriji Oskara nagrađena u kategoriji najbolje režije, i to za svoj treći dugometražni film. „Zemlja nomada“ prati glavnu junakinju Fern koja je tokom ekonomske krize izgubila sve, i u svojim šezdesetim godinama kreće na putovanje preko američkog zapada živeći u kombiju poput nomada modernog doba.

U filmu „Otac“ reditelja Floriana Zellera glavnu ulogu tumači legendarni Anthony Hopkins, u jednoj od svojih najupečatljivijih uloga u čitavoj karijeri. U središtu radnje ovog ostvarenja je upravo njegova glumačka kreacija, koja je pobrala hvalospeve kritike i publike širom sveta i zasluženo nagrađena drugim Oskarom u karijeri ovog glumačkog veterana. Hopkins tumači „imenjaka”, osamdesetogodišnjaka Entonija, koji je nestašan, prkosno živi sam i odbacuje pomoć negovatelja koje njegova ćerka En ohrabrujuće dovodi. Pomoć takođe postaje nužna i za En jer ona više ne može svakodnevno da posećuje oca čija se veza sa stvarnošću ruši. U glavnoj ženskoj ulozi je britanska glumica Olivia Colman, i sama dobitnica Oskara pre dve godine za ulogu u filmu „Miljenica”, poznata i televizijskoj publici po maestralnoj ulozi u seriji „Kruna” o životu britanske kraljice Elizabete II. U ostalim ulogama su Mark Gatiss, Imogen Poots, Rufus Sewell, i Olivia Williams.

Film „Žena koji obećava“ rediteljke i scenaristkinje Emerald Fennell predstaviće beogradskoj publici britansku glumicu Carey Mulligan koja je ove godine drugi put u karijeri nominovana za Oskara (nakon uloge u filmu “Obrazovanje” iz 2009. godine), a na ovogodišnjem FEST-u publika će moći da odgleda i još jedan film s njom u glavnoj ulozi: „Veliko iskopavanje” na svečanom otvaranju festivala. Ostvarenje „Žena koji obećava“ govori o mladoj ženi Keri, čiji život je obećavao dok nije došlo do misterioznog događaja koji je naglo preokrenuo njenu budućnost. Ali ništa u njenom životu nije onakvo kakvim se čini: ona je vrlo pametna, lukava i noću vodi tajni, dvostruki život. Neočekivani susret pružiće Kesi novu šansu da ispravi prošlost. U glavnim ulogama su, uz Carey Mulligan, još i Bo Burnham, Alison Brie, i drugi.

Film „Zvuk metala“ prati bubnjara metal benda, Rubena, koji počinje da gubi sluh. Kreativan pristup dočaravanju njegove situacije najviše je došao do izražaja upravo u montaži i zvuku, za koje je ovaj film dobio najprestižniju svetsku filmsku nagradu. Kada Rubenu lekar kaže da će mu se stanje pogoršati, on pomisli da su njegova karijera i život gotovi i mora da bira između nove stvarnosti i života kakav je nekada poznavao. Ovo ostvarenje je režirao Darius Marder, a glavne uloge tumače Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci, Lauren Ridloff i Mathieu Amalric.

Drama „Minari“ prati korejsko-američku porodicu koja se seli na farmu u Arkanzasu u potrazi za sopstvenim američkim snom. Porodična kuća se potpuno menja dolaskom njihove lukave, neuredne, ali neverovatno ljubazne bake koju tumači Youn Yuh-jung, ovogodišnja dobitnica Oskara u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi. Film je režirao Lee Isaac Chung, a u glavnim ulogama su Steven Yeun, Han Yeri, Alan Kim, Noel Kate Cho, Youn Yuh-jung, i Will Patton.

Tuniski film „Čovek koji je prodao svoju kožu“ za glavnog junaka ima Sama Alija, mladog, osećajnog i impulsivnog Sirijca, koji je napustio svoju zemlju i prebegao u Liban da bi izbegao rat. Da bi mogao da otputuje u Evropu i živi sa ljubavlju svog života, prihvata da mu savremeni umetnik tetovira leđa. Pretvarajući sopstveno telo u prestižno umetničko delo, Sam će shvatiti da njegova odluka može značiti sve samo ne slobodu. Film je režirala Kaouther Ben Hania, a u glavnim ulogama su Yahya Mahayni, Dea Liane, Monica Bellucci, Koen de Bouw, Darina Al Joundi i Christian Vadim.

Međunarodni filmski festival – FEST će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacioni tim festivala kao prioritet ističe zdravlje i bezbednost publike, gostiju i festivalskog tima.

crtani walfwalkers
  • Save
Previous post Koje ostvarenje će poneti titulu najboljeg filma za mlade u 2021. godini?
identitet srpskog filma
  • Save
Next post Serijal tribina „Identitet srpskog filma – srpski film u 21. veku”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap