Dobre promene za naš film

Izvor: Filmske radosti | Novosti
08/05/2017 - 15:15

Uvidom u javne paverpoint prezentacije, Filmski centar Srbije objavio je celokupan presek aktivnosti u periodu od 2014. do 2016. godine, koji daje pregled i uvid u rad najvažnije nacionalne institucije za našu kinematografiju. Posle niza problematičnih godina, kako u izboru rukovodećih kadrova, budžeta koji dobija iz državne kase, finansiranja iz drugih izvora, nedostatka regulative u svim segmentima poslovanja, pa do pomalo „inkognito” rada u koji javnost nije bila previše uključena, ova prezentacija nedvosmisleno pokazuje da je FCS ušao u novu, dobru fazu i ostvario brojna postignuća. Pre svega, obezbedio je stabilan budžet (u 2014. on je iznosio 363.242.500, dinara, a za 2017. država je izdvojila 606.529.000 dinara). Povećan je broj sufinansiranih filmova (za godinu i po podržano je 16 projekata), dupliran je broj manjinskih koprodukcija (od pet u 2014, nula u 2015, do deset u 2016), a od šest dugometražnih dokumentarnih filmova koje je FCS do sada godišnje podržavao, u 2016. sufinansirano je 16. Naši projekti i filmovi imali su više od tri puta veću prisutnost na međunarodnim festivalima i radionicama u odnosu na 2014. i 2015, i tri puta veće učestvovanje u međunarodnim organizacijama. Podaci pokazuju da je uvođenje MEDIJA programa za samo godinu dana srpskom filmu donelo 660.000 evra, da je u 2016. na Evroimažu podržano šest naših projekata, i da je sprovođenje programa poreskih olakšica omogućilo dolazak velikih inostranih produkcija koje snimaju u Srbiji.

U ovom periodu FCS je uveo i preko 25 pravilnika i propisa koji detaljnije regulišu njegov rad, a uspostavljen je i stroži mehanizam kontrole državnih sredstava i tokova novca. Prezentacija koju je objavio, daje i kompletan uvid o sprovedenim konkursima za sufinansiranje u svim kategorijama, učešću i nagradama podržanih filmova na svetskim festivalima, kao i u izdavačku delatnost. Kako, za „Novosti", kaže Boban Jevtić, direktor FCS, najvažnija stvar koju je ova institucija uspela da ostvari za ovaj relativno kratki period je, pre svega, kontinuitet, a zatim i stvaranje jasnog sistema funkcionisanja.

„Filmski centar Srbije je u dosadašnjem radu imao velike oscilacije - konkursi su bili neredovni, bilo je raznih afera i problema, ali čini mi se da sada, bar su takvi komentari i same struke, napredujemo u dobrom smeru. Naravno da će uvek postojati pojedinci koji se lakše snalaze u atmosferi kada sistema nema, i da će pokušati sve kako bi se ova krhka stabilnost poremetila, što je već poznati „folklor”. Ali, tu je uvek najbolje prepustiti da rezultati rada govore sami za sebe”, kaže Jevtić, ističući da ima još puno toga da se uradi.

Pre svega, novi Zakon o kinematografiji, povezivanje sa evropskim i svetskim organizacijama, razvoj drugih kategorija audio-vizuelnih delatnosti, i još puno toga. „Čvrsto verujem da možemo postati najznačajnija filmska industrija u regionu, i da je ova dobra promena u FCS u stvari tek početak”, smatra Jevtić.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.