Advertisement Section

Dokumentarni film Maje Novaković „A sad se spušta veče“ (Then Comes the Evening) uvršten je u takmičarski program srednjemetražnih i kratkometražnih filmova na predstojećem izdanju festivala Visions du Reel u Nionu, u Švajcarskoj, jednom od najznačajnijih i najprestižnijih festivala filmove ovog profila u Evropi, a koji će ove godine biti održan od 5. do 13. aprila. Filmu Maje Novaković prikazivanje u Nionu biće i svetska premijera.

Dokumentarac prikazuje život dveju baka, koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake „pričaju”, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako unjihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi.

Scenaristkinja i rediteljka ovog filma je Maja Novaković, koja je, uz Milana Milosavljevića, i producentkinja ovog ostvarenja. Protagonistkinje filma su Vinka Radić i Obrenija Radić. Direktorka fotografije je Jasna Prolić, a Maja Novaković i ona bile su se postarale i za snimateljski rad. Pomoćnici kamere bili su Strahinja Marković, Marko Jakasović i Filip Obradović. Kolor-korekcija delo je Dušana Grubina, a vizuelni efekti Ivana Milosavljevića. Film je montirala Marija Kovačina, a dizajnom zvuka se bavio Luka Barajević. Mikser zvuka je Aleksandar Rančić, a snimatelj zvuka Prvoslav Živanović. I za scenografiju se postarala Maja Novaković. Pomoćnik produkcije bio je Nikica Novaković. Film je nastao pod okriljem Doma kulture „Studentski grad“ – Akademski filmski centar (AFC).

 

Maja Novaković (1987, Srebrenica, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina) osnovne i master-studije završila na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Pohađala radionicu filmske režije u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu. Trenutno na doktorskim studijama sa prijavljenom tezom „Poetika nasleđa u delu Sergeja Paradžanova“ na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Saradnica je Centra za muzeologiju i heritologiju pri istom fakultetu. Zaposlena kao istraživač-saradnik na Matematičkom institutu SANU u Beogradu. Autorka je kratkometražnog eksperimentalnog ostvarenja Umirući film iz 2015. godine, koji je prikazan na festivalima u Beogradu, Novom Sadu i u Poljskoj.

Film A sad se spušta veče traje 28 minuta i uskoro mu sleduje i festivalska premijera u Severnoj Americi. Nastanak i ovog filma je podržao Filmski centar Srbije.

Kazuo Hara
  • Save
Previous post Legendarni japanski režiser Kazuo Hara stiže na Beldocs
Film Loro
  • Save
Next post Film „Loro“, o jedinstvenom Berluskoniju u bioskopima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap