Advertisement Section

U gradu Anže na zapadu Francuske danas, održava se 32. izdanje Filmskog festivala Prvi kadar (Premiers Plan Film Festival d’Anger). Festival je fokusiran na debitantske i/ili filmove mladih i mlađih autora, a ove zime na programu su tri ostvarenja reditelja iz Srbije. Nastanak sva tri filma podržao je Filmski  centar Srbije.

U pitanju su drugi dugometražni igrani film rediteljke Ivane Mladenović, „Ivana Grozna“, nastao u koprodukciji Rumunije i Francuske. Ovaj film je nagrađen specijalnim priznanjem na Filmskom festivalu u Lokarnu, a na Zagreb Film Festivalu je ovenčan glavnim festivalskim odličjem. Ovih i narednih dana, pomenuti film se prikazuje i na Kustendorfu i na Filmskom festivalu u Trstu.

Tu je i kratki igrani film „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića, takođe lane nagrađen na festivalu u Lokarnu, ali i na Sarajevskom filmskom festivalu, odakle je poneo Srce Sarajeva za najbolje kratkometražno igrano ostvarenje.

Na programu festivalu u Anžeu je i zapaženo kratkometražno dokumentarno ostvarenje „A sada se spušta veče“ autorke Maje Novaković. Ovaj film, premijerno prikazan na festivalu Visions du Reel u Nionu, kao i na prestižnom festivalu Hot Docs u Kanadi, nagrađen je na Festivalu autorskog filma u Beogradu (kao i Đorđevićeva „Poslednja slika o ocu“) i 6. Pančevo Film Festivalu, a već je prikazan na desetinama drugih filmskih festivala širom sveta. 

Pomenuti festival u Anžeu će ove godine trajati zaključno sa 26. januarom.

Revija filmova 2020
  • Save
Previous post Revija najgledaniji filmova u prošloj godinu u Kombank dvorani
Malmkrog
  • Save
Next post Rumunsko-srpski film „Malmkrog“ premijerno na Berlinskom filmskom festivalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap