Advertisement Section

Počev od ovog četvrtka, 22. oktobra, pa zaključno sa narednom sredom poštovaoci i ljubitelji ovdašnjeg filma na repertoaru Sale srpskog filma u beogradskoj Kombank dvorani biće u prilici da po povoljnoj ceni pogledaju još tri recentnija ostvarenja sa ovih prostora – kao i dosad, jedan srpski dugometražni film, jednu manjinsku srpsku koprodukciju i jedan celovečernji dokumentarni film. Reč je o filmovima Koste Ristića, Barbare Vekarić i Miloša Škundrića, a nastanak sva ta tri naslova podržao je Filmski centar Srbije.

„Banditi u potrazi za mamom“ je prvenac reditelja Koste Ristića na planu dugometražnih igranih ostvarenja.

Dok tragaju za mamom koja ih je napustila Kristijan, Edi, Emran i Sunita ulaze u svet ulice, gde nalaze slobodu. Postaju deo ulične džeparoške bande oko koje se za prevlast bore Buca i Emanuel Baljea. Ulica je slepa, pa bandu u akciji hvata policija. Kristijan uspeva da se izvuče, ostaje sam i mora da oslobodi braću i sestru iz Doma. U svojoj filmskoj avanturi Kristijan pokušava da iskoči iz carstva nužnosti u carstvo slobode.

Ovaj je film na FEST-u 2018. osvojio tri nagrade –  nagradu žirija reditelju Kosti Ristiću, nagradu za najbolji debi glavnom glumcu Kristijanu Garipu, kao i Politikinu nagradu „Milutin Čolić“ za najbolji film. Režiju i scenario potpisuje Kosta Ristić, a uz Minu Stojadinović, Ristić je i producirao film. Koproducenti su: Ivica Vidanović i Miloš Ivanović. Ristićevi ključni kreativni saradnici na ovom projektu su direktorka fotografije Milica Drakulić i montažerka Jelena Maksimović, kao i Mićun Jauković i Dako Puač, zaduženi za dizajn i montažu zvuka. Muziku su komponovali i izveli Kheirawi & The Shamasass. Za kostime su bile zadužene Miljana Ljubičić i Tijana Topić. Scenografija je delo Emilije Orlić i Tamare Rakić. Uloge „bandita“ iz naslova tumače: Kristijan Garip, Edin Arifi, Sunita Garip i Emran Garip, dok su epizode odigrali Đorđo Ivanović, Simbad Beriša, Emina Dema, Dina Arifi, Robert Masini, Emanuel Šerifović, Senad Đorđević i Jašar Širza.

Koprodukcija Hrvatske i Srbije, debitantski dugometražni igrani film „Aleksi“ scenaristkinje i rediteljke Barbare Vekarić je priča čija se glavna junakinja Aleksi koja se nakon bezuspešnog pokušaja studiranja vraća kući na Pelješac. Aleksi je 28-godišnjakinja koja nakon završetka studija ne uspieva da pronađe posao, pa je prisiljena da se vratit pod roditeljski krov. U pokušaju da odagna dosadu, Aleksi beži od odgovornosti i upušta se u avanture s nekoliko muškaraca: američkim fotografom Kristijanom (Man), s kojim je vežu slični interesi, lokalnim muzičarem Goranom (Marković), čije tradicionalne stavove ne podnosi, ali ih veže snažna hemija, i starijim, šarmantnim, bogatim slovenačkim plejbojem Tonijem (Kavaca).

„Aleksi“, film koji je 2018. godineotvorio Pulski filmski festival, celovečernje debitantsko je ostvarenje rediteljke Barbare Vekarić, nastalo u koprodukciji Studija Dim, Filmkombajna, Filmske udruge Motion i Hrvatske radiotelevizije. Reč je o hrvatskoj-srpskoj koprodukciji, a srpski koproducenti su Snežana Penev i Gordan Kičić. Film je montirao srpski montažer Dragan von Petrović, a važne uloge tumače Neda Arnerić i Aljoša Vučković.  Srpski deo ekipe dopunjuju dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, a zvuk su snimali Maksimović i Ognjen Obradović. Aleksi glumi Tihana Lazović, dok se u filmu pojavljuju i Goran Marković, Sebastijan Kavaca, Džejson Man, Leon Lučev, Nataša Janjić… 

Dugometražno dokumentarno ostvarenje „Dugo putovanje u rat“ autora Miloša Škundrića vodi gledaoce po dvorovima i kabinetima predsednika vlada, kroz zakulisne političke i vojne igre, istovremeno analizirajući širi kontekst i donoseći male, životne detalje situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope. Ovaj istorijski dokumentarac nam, kroz autentične priče iz prošlosti, pomaže da razumemo zašto je Prvi svetski rat počeo. Prvi svetski rat definisao je prethodni vek i živote svih nas. Pitanje ko je i zbog čega započeo ovaj sukob i danas, skoro 100 godina pošto se rat završio, jedno je od glavnih političkih i istorijskih pitanja.

U „Dugom putovanju u rat“ učestvuju: John C.G. Röhl, Hew Strachan, Dominic Lieven, Annika Mombauer, Oleg Airapetov, Georges-Henri Soutou, Lothar Höbelt, Stig Förster, Jean-Paul Bled, Alan Sked, Dušan Bataković. Producent, scenarista i reditelj je Miloš Škundrić. Film je nastao pod okriljem kuće „Paradox Film d.o.o. Nastanak i ovog filma je podržao Filmski centar Srbije.

Gordan Matić i Mirjana Karanović
  • Save
Previous post Osnovan Umetnički savet Filmskog centra Srbije
Terasa poštenja
  • Save
Next post Besplatan filmski ciklus videoplesa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap