Advertisement Section

Putujući školski bioskop Slobodna zone Junior u ponedeljak, 15. oktobra kreće na svoju drugu turneju po Srbiji, a prva stanica joj je Tehnička škola „Nikola Tesla” u Šidu.

Na svom ovogodišnjem proputovanju Slobodna zona Junior posetiće ukupno 12 mesta – Šid, Kučevo, Zaječar, Belu Crkvu, Negotin, Majdanpek, Knjaževac, Vladimirce, Novu Varoš, Lučane, Ljig i Koceljevu, te obuhvatiti preko dvanaest različitih srednjih škola, od gimnazija do srednjih stručnih škola.

U okviru projekta Putujući školski bioskop Slobodna zona Junior sa radionicama medijske pismenosti i video izložbom učeničkih radova oko 500 srednjoškolca imaće priliku da učestvuju u radionicama medijske pismenosti gde će uz projekcije tri kratka filma i pod stručnim vođstvom mentora programa biti ohrabreni da pronađu kreativan način da izraze sebe i svet oko sebe u formi video rada.

Tokom turneje putujućeg školskog bioskopa, učenici i učenice će biti podstaknuti da proizvedu sopstvene medijske radove, a najbolji uradci biće prikazani na posebnoj organizovanoj video izložbi 10. decembra u Beogradu.

Projekat Putujući školski bioskop Slobodna Zona Junior namenjen je srednjoškolcima i srednjoškolkama iz ekonomski siromašnijih sredina u Srbiji. Cilj projekta je da kod mladih razvije interesovanja za društveno angažovani film, da poveća njihovu svest o važnosti njihove participacije u životu lokalne zajednice, te da podstakne njihovu radoznalost i motiviše ih na kritičko sagledavanje medijskih sadržaja.

Putujući školski bioskop svoju prvu turneju imao je prošle godine i tada je gostovao u Trgovištu, Batočini, Ivanjici, Beloj Palanci, Vlasotincu, Priboju, Medveđi, Arilju, Prokuplju i Kuršumliji.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa. Program se tokom godina širio, i danas obuhvata aktivnosti u osnovnoškolskoj, srednješkolskoj i visokoškolskoj nastavi, kao i vanškolske programe za srednjoškolce.

Putujući školski bioskop Slobodna Zona Junior sa radionicama medijske pismenosti i video izložbom učeničkih radova realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Festival srpskog filma fantastike
  • Save
Previous post Festival srpskog filma fantastike od 25. do 28. oktobra
Kids fest
  • Save
Next post Počinje 14. Kids Fest
Share via
Copy link
Powered by Social Snap