Dubina dva na svetskim listama najboljih

Izvor: Filmske radosti | SEEcult.org
06/01/2017 - 18:45

Potresan dokumentarni film „Dubina dva” Ognjena Glavonića o masovnoj grobnici kosovskih Albanaca u Batajnici, zataškavanju i prećutkivanju ratnog zločina, našao se na više lista najboljih dokumentarnih filmova 2016. godine, uključujući izbor koji je 35 poznatih reditelja napravilo na molbu sajta IndieWire.

Njujorška dokumentaristkinja Kirsten Džonson, koja je bila direktorka fotografije na nagrađivanom i hvaljenom dokumentarnom filmu „Citizenfour: Dosije Snouden”, uvrstila je Glavonićev film na svoju listu najboljih dokumentaraca u 2016. godini, i to na visoko drugo mesto.

„Dubina dva” se našla i na drugim godišnjim listama najboljih, objavio je Filmski centar Srbije.Nik Bredšou je Glavonićev film stavio na listu koju je sastavio za čuveni filmski časopis/sajt Sight & Sound.

Takođe, dugogodišnji predsednik Evropske dokumentarne mreže i selektor Festivala evropskog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih” u Beogradu Tue Stin Miler uvrstio je “Dubinu dva” na listu 16 najboljih dokumentaraca u 2016. godini, objavljenu na danskom blogu Filmkommentaren.

Dopisnik sajta lista Screen Daily iz Srbije Vladan Petković pozicionirao je „Dubinu dva” na sedmo mesto svoje godišnje Top 10 liste.

Snimcima lokacija na kojima su se zločini desili – od Suve Reke do Batajnice, imaginarnim prizorima vožnje kamiona-hladnjača, kao i audio snimcima svedočenja žrtava, ali i učesnika u zločinu sa suđenja pred Haškim tribunalom, Glavonić je u filmu “Dubina dva” stvorio košmarnu filmsku atmosferu, nalik snovima koje je, kako je naveo posle srpske premijere, počeo da sanja kada je pre više godina počeo da se bavi tom temom – u prvobitnoj nameri da snimi svoj prvi dugometrazni igrani film „Teret” o vozaču hladnjače koji je za vreme NATO bombardovanja Srbije 1999. godine prevozio leševe sa Kosova u beogradsko predgrađe Batajnica.

Svetska premijera filma „Dubina dva”, nastalog u produkciji Non-Aligned Films iz Pančeva i FHP-a, bila je na 66. Berlinalu.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.