Dva filmska projekta iz Srbije u Berlinu

Izvor: Filmske radosti
19/01/2017 - 13:00

Projekat za film „Lost Country”, reditelja Vladimira Perišića našao se na listi Koprodukcionog marketa Berlinala. Od 12. do 15. februara 2017. godine, na 14. izdanju Koprodukcionog marketa u Berlinu, biće predstavljeno 36 obećavajućih projekata za dugometražne filmove koji su pristigli iz 29 različitih zemalja. Svi ovi projekti, stoji u saopštenju, poseduju veliki koprodukcioni potencijal, a među odabranim se, pored projekta Vladimira Perišića, nalaze, na primer, novi projekti Agnješke Holand i Hansa Petera Molanda.

„Lost Country” je podžan na poslednjem konkursu Filmskog centra Srbije za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Kako je istaknuto u obrazloženju konkursne komisije, Perišićev novi film će istraživati čulno, emocionalno i političko formiranje jednog dečaka, a kasnije tinejdžera i mladića, rođenog 1980-ih. Ova svojevrsna hronika će obuhvatiti tri decenije, i kroz priču o pojedincu predstaviti krupna istorijska previranja u ovom periodu i u ovom regionu.

Film „Lost Country” nastaje u produkciji producentskih kuća „Trilema” (Srbija), „KinoElektron” (Francuska) i „MPM Film” (Francuska). Da podsetimo, prvi dugometražni film Vladimira Perišića, „Ordinary People” (2009), premijerno je prikazan u okviru programa „Nedelja kritike” na Filmskom festivalu u Kanu, da bi nakon toga osvojio nagradu „Srce Sarajeva” i glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Kotbusu.

Projekat kratkometražnog filma „Smena”, reditelja Luke Popadića, primljen je na značajnu evropsku radionicu za razvoj projekata i scenarija za kratki film - Berlinale Short Film Station. Projekat predstavlja koprodukciju „Non-Aligned Films” iz Srbije zajedno sa „Radar Filmom” iz Švajcarske.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.