Advertisement Section

Srpsko-izraeski film „Dolina vladara“ Efima Graboya, snimljen tokom 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2017“, osvojio je dve nagrade (nagradu publike i nagradu za najbolji kratki dokumentarni film) na festivalu ECU Escuela de Cine del Uruguay. U pitanju je 19. izdanje pomenutog festivala.

Dolina vladara je dokumentarac koji govori ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu na brdu Zabučje iznad Užica, a producenti filma su „NFC Filmart“ iz Požege (Srbija) i „Okapi studio“ iz Izraela. Reditelj filma je Efim Graboy iz Izraela, dok ostatak ekipe predstavljaju studenti filma iz različitih zemalja – Valid Mesnaoui (Walid Messnaoui) iz Maroka (montažer), Konstanca Sandoval (Constanza Sandoval) iz Argentine (direktorka fotografije), Anton Levkin iz Rusije (snimatelj i dizajner zvuka) i Milena Šmigić iz Srbije (organizatorka).

Ovo je dokumentarni kratki film o stanovnicima staračkog doma na Zabučju, pored Užica. Poetičan i metafizički pogled na svakodnevicu života koji se odvija u udaljenom staračkom domu na vrhu planine iznad Užica, koji predstavlja mesto najbliže raju. Za ove stare ljude ovo je poslednja životna stanica. I dok „čekaju“, zatvoreni među zidovima i u svojim umornim telima, ovi ljudi se bore za slobodu svoje duše koja postaje jedino mesto na kom se mogu osećati mlado i živo. Ovo je priča o borbi između svetla i tame, između patnje i prihvatanja i života i smrti.

 

Bioskop
  • Save
Previous post Koji nas filmovi očekuju u bioskopima ove jeseni
CIRCLE Women Doc Accelerator
  • Save
Next post Završeno okupljanje evropskih dokumentaristkinja u Novom Sadu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap