Džarmušov „Paterson” na FEST-u

Izvor: Filmske radosti
14/02/2017 - 15:30

Film „Paterson”, najnoviji film čuvenog američkog reditelja, najznačajnijeg predstavnika nezavisnog američkog filma, Džima Džarmuša, biće prikazan u okviru ovogodišnjeg FEST-a. Džarmuš, sa kojim je beogradska publika imala mnogo prilika da se susretne, najpoznatiji je po ostvarenjima „Noć na Zemli”, „Pod rukom zakona” i „Slomljeno cveće”.

Paterson je prvi igrani film Džima Džarmuša još od 2013. godine i filma „Samo ljubavnici opstaju”, koji je takođe prikazivan na FEST-u 2014.

Paterson prati priču o istoimenom glavnom junaku, sanjaru, pesniku i vozaču autobusa u istoimenog grada (Patersona) u Americi. Dok Paterson uživa u svakodnevnoj rutini vožnje autobusa i pisanja poezije u svoju svesku, svet njegove supruge Laure se iz korena menja. Pomalo neobična romansa između glavnih junaka i situacije i humor karakterističan za svet Džima Džarmuša, obećavaju još jedno uživanje za njegove ljubitelje, ali i priliku da se i gledaoci koji nisu bili u prilici da gledaju Džarmušova ranija ostvarenja upoznaju sa njim.

Adam Drajver, jedan od najtraženijih holivudskih glumaca mlađe generacije, tumači naslovnu ulogu u filmu. Za Džarmuša je karakteristično što često sarađuje sa poznatim glumcima, daje im uloge nekarakteristične za njih i izvlači njihov maksimum, prikazujući nam fantastičnu glumačku transformaciju poput one Bila Mareja u filmu Slomljenom cveću. Pored njega, tu je i mlada i perspektivna iranska glumica Golshifteh Farahani koja sve češće dobija priliku u holivudskim filmovima A produkcije. Pored njih, u glumačkoj podeli je i veliki broj epizodista karakterističnih za filmove Džima Džarmuša.

PROJEKCIJE:

02. MAR, Vreme: 19:00 ,Cena: 400 RSD. Sava centar

03. MAR, Vreme: 11:00, Cena: 300 RSD, Sava centar

05. MAR, Vreme: 17:30, Cena: 350 RSD, Dom omladine

06. MAR, Vreme: 17:00, Cena: 250 RSD, Centar za kulturu „Vlada Divljan”

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.