Eurimages podržao Srdana Golubovića i Vinka Brešana

Izvor : Filmske radosti
25/10/2017 - 10:15

Fond Saveta Evrope za podršku filmu, Eurimages, podržao je projekat jednog srpskog filma i jedne srpske manjinske koprodukcije. U pitanju su projekat novog filma Srdana Golubovića i projekat filma reditelja Vinka Brešana.

Projektu „Otac“, filmu koji treba da režira Srdan Golubović, reditelj filmova „Apsolutnih sto“, „Klopka“ i „Krugovi“, tom prilikom odobrena je pomoć od 240 hiljada evra. Nakon većanja komisije projekat ovog filma dobio je srednju ocenu 9,75. Film „Otac“ nastaje kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske i Slovenije, a na filmu sarađuju naredne produkcijske kuće: „Baš Čelik“ (Srbija), „ASAP Films“ (Francuska), „Neue Medioplos Filmproduktion GMBH“ (Nemačka), „Propeler Film, d.o.o.“ i „SCCA/PRO.BA“ (Hrvatska), i „Vertigo“ (Slovenija). Ovom projektu je u junu prethodne godine odobrena pomoć i na konkursu Filmskog centra Srbije, kao i pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) u decembru 2017. godine. Osim toga, Golubovićev „Otac“ je izborio i podršku u Francuskoj, na konkursu  CNC-a (Centre national du cinéma et de l’image animée), francuskog centra za film i pokretne slike, agencije pri tamošnjem Ministarstvu kulture.

Na ovoj sesiji Eurimages-a odobrena je i pomoć (u istovetnom iznosu od 240 hiljada evra) i projektu novog filma Vinka Brešana „Država“ (What a Country), na pomenutoj sesiji Eurimages-a ocenjena je srednjom ocenom 9,50, a budući da je jedan od koproducenata beogradska kuća „Zillion film“, ovo ostvarenje je, između ostalog, i manjinska srpska koprodukcija. Projekat filma „Država“ je u kategoriji manjinskih koprodukcija potpomognut i na konkursu Filmskog centra Srbije, čiji su rezultati objavljeni sredinom maja ove godine.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.