Advertisement Section

Ono što ćete imati prilike da vidite u bioskopskoj sali je preko 130 filmova iz 27 zemalja: Mađarske, Francuske, Rumunije, Velike Britanije, Belgije, Danske, Grčke, Nemačke, Rusije, Belorusije, Norveške, Izraela, Kipra, Bosne i Hercegovine, Estonije, Srbije, Poljske, Austrije, Češke, Italije, Slovačke, Slovenije, Španije, Hrvatske, Turske, Portugala i Švajcarske.

S posebnom radošću želimo da najavimo i četiri animirana filma domaćih autora, od čega tri filma imaju svoju svetsku premijeru na ovogodišnjoj Balkanimi.

Poslednje dve godine bile su izazovne za autore u stvaralačkom smislu, ali i za festivalske oragnizacije, prikazivanje filmova i putovanja po festivalima. Program koji je pred vama predstavlja presek svega onoga što su autori širom Evrope smatrali da je važno i vredno prikazivanja u ovakvim uslovima. Nekada su to direktne reference na probleme koji su sada postali globalni i zajednički čitavom svetu, a nekada promišljanja o svim onim pitanjima koje je „novo vreme“ donelo, poput  ekologije, teorija zavere ili raznih oblika paranoje. Ne mali broj filmova bavi se temom izolacije, ali u nekom širem društvenom, psihološkom ili čak intimnom kontekstu. Ima naravno i komičnih i eskapističkih filmova, kao i onih autora koji se ne obaziru na društvene promene niti na umetničke trendove i nastavljaju da razvijaju svoje specifične poetike.

Razmišljajući pre svega o bezbednosti svih gostiju festivala, ove godine smo, nažalost, bili prinuđeni da otkažemo veći deo pratećih programa koji će, nadamo se, sačekati do sledećeg izdanja.

Ipak, ostaju filmovi za gledanje, a to je ono što je i najvažnije!

CURVEBALL
  • Save
Previous post Jubilarni deseti GoetheFEST od 7. do 11. oktobra u Beogradu
srena nova jivu
  • Save
Next post Održana srpska premijera dokumentarnog filma „Srećna Nova, Jivu“ Mladena Kovačevića
Share via
Copy link
Powered by Social Snap