Advertisement Section

Ovogodišnji, četvrti po redu Festival nezavisnog američkog filma biće održan od 13. do 16. septembra u Domu omladine Beograda. Pod sloganom „Od nezavisnog filma do Oskara“, publici će ponuditi bogat i, po mnogo čemu, poseban program.

Ikona nezavisnog američkog filma i autor „Stranputica“, „Nebraske“, Potomaka“ i „Sve o Šmitu“ Aleksander Pejn (Alexander Payne), primiće nagradu „Indie Icon Award“ za životno delo (dizajnerka nagrade je arhitektica Hara Haratsari) i razgovarati sa radoznalom beogradskom publikom o svom putu od nezavisnog filma do Oskara, u subotu 15. septembra od 20:30 časova. Potom će uslediti projekcija njegovog filma „Smanjivanje” (Downsizing, 2017). Autora je radio sa Džekom Nikolsonom, Džordžom Klunijem, Metom Dejmonom, Riz Viderspun, Lorom Dern, Bertom Rejnoldsom, Tipi Hedren. Svaki put kada on snimi film, neko od njegovih glumaca bude nominovan za Oskara.

Američki nezavisni film nas svake godine iznenađuje svojim tematskim bogatstvom i željom da se shvati današnji svet u procesu promena. Ovogodišnje izdanje festivala ne beži od teških tema i društvenog angažmana, te nastavlja da traži odgovore na izazove života u paralenom svetu novih tehnologija i društvenih mreža. Za Grand Prix festivala IndieBelgrade 2018. takmičiće se 6 premijernih filmova najsvežije produkcije američkog nezavisnog filma, prikazani na ovogodišnjoj Veneciji, zatim na Sandensu, Tribeki, Karlovim Varima, a među njima i pobednik Festivala Sandens 2018.

Selektori festivala Hristina Hadžiharalabus i Radoslav Pavković odabrali su šest ostvarenja nanovije produkcije koji će se takmičiti za Gran pri festivala. Festival je organizovao „Super Films Int.” u saradnji sa Domom omladine Beograd. Podršku su dali: Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu. Cena ulaznice: 250 dinara

Program:

Četvrtak, 13. septembar u 20 časova

„Loše obrazovanje Kameron Post” (The Miseducation of Cameron Post, 2018);
Režija: Dezire Akavan
Velika nagrada žirija – Sandens 2018.

Mlada zvezda Kloi Grejs Morec igra seksualno ambivalentnu tinejdžerku uhvaćenu u zagrljaju sa svojom drugaricom i zbog toga biva poslata u crkveni kamp za mlade kojima je „potrebna terapija za promenu seksualnog opredeljenja“.

Petak 14. septembar u 19 časova
„Kosooki” (Gook)
Režija: Džastin Čon
Nagrada publike – Sandens Film Festival 2017.
Someone to Watch Award – Film Independent Awards 2018.

Priča prati 11-godišnju Afroamerikanku Kamil, siroče koje bi školu najradije zamenila za svoj mali raj -prodavnicu patika koju vode dva izuzetno ljubazna i duhovita brata Koreanca. Nažalost, ono što je dečji san, daleko je od sumorne stvarnosti Saut Central distrikta u Los Anđelesu, gde je međurasno nasilje svakodnevica.
Poznati glumac iz „Sumrak“ sage Džastin Čon u svom drugom rediteljskom filmu vraća nas u 1992. godinu i prikazuje odrastanje Generacije X i rasne nemire u Los Anđelesu iz perspektive korejskih Amerikanaca u ovom crno-belom filmu izuzetne tenzije.

14. septembar u 21 časova
„Ingrid ide na Zapad” (Ingrid Goes West); Režija: Mat Spajser
Nagrada za scenario – Sandens 2017.
Najbolji debitantski film – Film Independent Awards 2018

Obri Plaza igra Ingrid, devojku opsednutu društvenim mrežama do te mere da je bila i na terapiji zbog proganjanja ljudi. Međutim, kada nova lajfstajl influenserka Tejlor (Elizabeth Olsen) privuče njenu pažnju na Instagramu, Ingrid rešava da ostavi sve, krene za Los Anđeles i uđe u njen haštag perfect glamurozni život.

Subota 15. septembar u 19 časova
„Kreneš pa staneš” (Fits and Starts); Režija: Lora Teruso

Dejvid je pisac koji piše jedan roman već godinama. Njegova žena Dženifer je izuzetno uspešna spisateljica, što stvara tenziju između njih. Poziv na zabavu kod njenih agenata u Konektikatu znači šansu za njega. Ipak na putu će im se isprečiti hiljadu nemogućih prepreka. Dejvid će na zabavi morati da preživi džunglu njujorškog umetničkog salona: zubara koji piše, kritičara koji mu savetuje promenu imena, kuguarku – agentkinju kojoj je samo jedno u glavi… Ironična komedija o ljudima iz umetničkog sveta Njujorka.

15.9. u 20:30 časova
Dodela nagrade „Indie Icon Award“ Aleksandru Pejnu
Razgovor sa autorom na sceni i specijalna projekcija filma

„Smanjivanje” (Downsizing)
Smanjivanje nam govori o tome šta bi se desilo da, kao što je u filmu norveški naučnik izumeo, postoji formula koja smanjuje ljude na visinu od desetak centimetara. Tako smanjeni, ljudi shvataju koliko iznose troškovi života u novom okruženju. Uz obećanje da će imati bolji život, jedan sasvim običan čovek, Pol (Met Dejmon) sa suprugom Odri (Kristin Vig) donosi odluku da napusti svoj stresni život u Omahi, da se smanji i preseli u novu, malu zajednicu. Taj izbor pokrenuće lavinu novih izazova i životnih avantura.

16.septembar u 19 časova
Zatvaranje i proglašenje pobednika Festivala

„Mrtve žene hodaju” (Dead Women Walking); Režija: Hagar Ben Ašer
Devet vinjeta o poslednjim satima nekoliko različitih junakinja – osuđenica na smrtnu kaznu. Potresna priča autorke Hagar Ben-Ašer, nekadašnje debitantkinje iz Kana o onome šta osuđenice osim zločina ostavljaju na ovom svetu: decu koje usvajaju drugi, roditelje koji ne žele da znaju za njih, neispunjene ljubavi, zatvorska prijateljstva i suočavanje rodbina žrtava i ubica.

16.9. u 21 časova
„Zauvek beba” (Infinity Baby), Režija: Bob Bajington

U budućnosti ćete moći da kupite bebu od tri meseca koja nikad više ne poraste, kojoj se menjaju pelene jednom nedeljno i koja nikad ne plače. Sve će biti potaman za one koji bi da i sami nikad ne odrastu, kao na primer, prodavac beba Ben (Kiran Kalkin), koji svaku svoju devojku, posle seksa vodi da upozna njegovu strogu majku i tako je skine s vrata.

Dani Izraelskog filma
  • Save
Previous post „Izraelska ljubavna priča“ otvara Dane izraelskog filma
Marija Kalas
  • Save
Next post Intimni pogled u život Marije Kalas
Share via
Copy link
Powered by Social Snap