Advertisement Section

Filmski festival Slobodna Zona po prvi put podržan je od strane programa Kreativna Evropa i njegovog potprograma MEDIA. Evropska komisija koja je nosilac ovog programa, odlučila je da iznosom od 27.000 evra podrži festival i na taj način ga prepoznala kao jedan od najznačajnijih festivala na području naše zemlje.

U konkurenciji od 77 aplikanata, Slobodna Zona našla se na listi odobrenih projekata koju čini 31 filmski festival iz Evrope. Slobodna Zona je jedini festival iz Srbije kome su sredstva odobrena u ovom ciklusu prijava, a pored Filmskog festivala na Paliću i Beldocsa treći festival u zemlji koji je dobio sredstva na konkursu MEDIA.

Povodom uspeha na konkursu potprograma MEDIA, direktor festivala Slobodna Zona Rajko Petrović istakao je: „Za nas je ova podrška važna pre svega zbog budućnosti festivala, sticanja nove publike i daljeg razvoja inovativnih programskih linija i naših celogodišnjih projekata kao što su Turneja, edukativnih programa Slobodna zona Junior, koje radimo već 12 godina u osnovnim i srednjim školama, a od pre dve godine i na fakultetima u Srbiji, kao i projekta Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije. S obzirom na to da smo trenutno jedini festival u Srbiji koji ima celogodišnju aktivnost kroz pomenute projekte, verujem da je to doprinelo pozitivnoj odluci Medije, pored super kvalitetnog filmskog i pratećih programa po kome je Slobodna zona prepoznatljiva u Beogradu, Srbiji i regionu“.

Potprogram MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa podstiče razvoj audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, dajući podršku: razvoju, distribuciji i promociji evropskih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova i televizijskih serija, razvoju i promociji novih medijskih sadržaja, stručnom usavršavanju filmskih profesionalaca, razvoju novih tehnologija i platforimi za distribuciju audiovizelnog sadržaja, filmskim festivalima i razvoju publike.

14. izdanje festivala Slobodna Zona održaće se od 7. do 12. novembra 2018. godine u 9 bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Ovogodišnji filmski program obuhvatiće 40 nacionalnih premijera, od ukupno preko 60 najkvalietnijih igranih i dokumentarnih angažovnih filmova iz celog sveta. Ovogodišnji festival, pored MEDIA programa, za sada su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Movies that Matter, Rekonstrukcija Ženski fond, Rumunski kulturni institut u Beču, Francuski institut i Sekretarijat za kuluturu grada Beograda.

Iv Sen Loran
  • Save
Previous post Ašok Murti predstavlja film Iv Sen Loran u Kinoteci
Kids Fest
  • Save
Next post Mirka Vasiljević ambasadorka 14. KIDS FEST-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap