Advertisement Section

Nagrađivani film MARE švajcarske rediteljke Andree Štake počeće da se prikazuje u bioskopima širom Srbije od 27. maja. Glavne uloge u filmu tumače Marija Škaričić, Goran Navojec, Mirjana Karanović i Mateusz Kosciukiewicz.

Hrvatsko-švajcarski film Mare rediteljke i scenaristkinje Andree Štake  doživeo je svetsku premijeru prošle godine na Međunarodnom filmskom festival u Berlinu. Marija Škaričić u naslovnoj ulozi dobila je nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu 2020. i posebno priznanje na Pulskom filmskom festivalu. Film je do sada prikazan na više od 30 festivala i dobio još nekoliko nagrada. 

Film prati Mare, lepu ženu u svojim četrdesetim godinama, koja živi u malom dalmatinskom mestu u blizini aerodroma, a nikada nije letela avionom. Posao je ostavila kad se udala da bi se posvetila mužu i deci i sada kao majka troje tinejdžera ponekad se oseća kao stranac u sopstvenom domu. Iako voli svoju porodicu, žudi za promenom i posmatra avione kako lete iznad nje. Kada se u susednu kuću useli stranac, njena svakodnevnica će se ozbiljno promeniti, a ceo njen život biće stavljen na probu.

Marija Škaričić, po kojoj je rediteljka i pisala scenario za film, pozvala je publiku da pogledaju film uz poruku: “Ovo je film o jednoj ženi, o njenim traganjima, otkrićima, pitanjima nedoumicama, veseljima, radostima, tugama, svakodnevnici, film o jednom životu.  Drago mi je da smo snimile ovaj film, mislim da se Andrea uspela izraziti onako kako je želela i sretna sam što sam imala priliku pridoneti tome. Ono čime se ona bavi je vrlo suptilno i intimno, to su pitanja i porivi koji se često doživljavaju kao luksuz, jer ‘pa šta ti fali? sve imaš!”

jugoslav nikolic
  • Save
Previous post Održana premijera dokumentarnog filma „Beskućnik Dendi” u Bioskopu Balkan
spanski metar 2021
  • Save
Next post
Share via
Copy link
Powered by Social Snap