Advertisement Section

Dokumentarni film „Upoznati Gorbačova“ („Meeting Gorbachev“) u režiji Vernera Hercoga i Andrea Singera, biće prikazan u programu biografskih filmova „Profile“ predstojećeg Međunarodnog festivala dokumentarnih filmova Beldocs.

Tri intervjua za šest meseci sa osmim i poslednjim vođom Sovjetskog Saveza, bili su dovoljni plodnom autoru Verneru Hercogu da pronikne u profil jedne od najznačajnijih političkih ličnosti 20. veka. Šaleći se na početku dokumentarca da je njihov susret ipak sastanak Nemca i Rusa, reditelj je političaru prišao iskreno, razotrivajući zašto je bio uvaženiji u inostranstvu nego kod kuće, gde su ga mnogi krivili za raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine. Zato, Gorbačov u svojoj 87. godini pred kamerama govori kao čovek koji nema šta da izgubi.

Životnu priču farmera sa Kavkaza, Hercog je dopunio ličnim komentarima o političkoj sceni druge polovine prošlog veka, koristeći arhivske snimke i intervjue sa ključnim očevicima istorije tog doba iz SAD, Nemačke, Mađarske i Poljske koji su upotpunili sliku Gorbačova kao državnika.

Tokom Gorbačovljevog liderstva, odigrali su se neki od najznačajnijih događaja 20. veka, koji su bitno uticali na tokove istorije kraja tog i početka ovog milenijuma. Uveo je sovjetsku uniju u perestrojku (političko restrukturiranje) i transparentnost. Hladni rat je priveo kraju i sa američkim predsednikom Ronaldom Reganom počeo je nuklearno razoružanje. Za vreme njegove vladavine srušen je Berlinski zid i pala je gvozdena zavesa. Kako je priznao, Nemačku je video ujedinjenu i nikada na nju nije gledao kao na neprijatelja, već na saveznika koji je bio i ostao pokretač evropske ekonomije. Kao što mu je odgovarala jaka Nemačka, tako je za partnera imao uticajnu Veliku Britaniju i Margaret Tačer. Međutim, pod uticajem političkih protivnika, SSSR se raspao, a Gorbačov je bio primoran da podnese ostavku. Žao mu je što “nije završio posao uvođenja demokratije u Rusiji”, brine se da su drugi preuzeli pogrešne pouke iz perestrojke i jedino žali što nije nadgledao nastavak unapređenja Sovjetskog Saveza.

Hercog slika Gorbačova kao uticajnog političara, čoveka omiljenog u narodu, sina požrtvovanih roditelja, oca i dedu, ali i kao predanog supruga, koji iskreno žali za prerano preminulom suprugom Rajisom.

Ovogodišnji, dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održan od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

 

Šavovi
  • Save
Previous post Film „Šavovi“ Miroslava Terzića osvojio četiri nagrade u Španiji
Next post „Okupirani bioskop“ osvojio Gran Pri Martovskog festivala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap